Президент України Віктор Янукович підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів)". Про це повідомив офіційний сайт президента.

Законом передбачається внесення до Кодексу України про адміністративні правопорушення, законів України "Про рекламу" та "Про заходи щодо запобігання та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення" низки змін. Ці зміни вводять заборону на будь-яку рекламу тютюнових виробів та стимулювання продажу тютюнових виробів, знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби. Зокрема, забороняються реклама тютюну на радіо і телебаченні, в тому числі кабельному, супутниковому, IP-телебаченні, on-line-телебаченні, мобільному телебаченні, цифровому і ефірному телебаченні та інших засобах передачі сигналу. Реклама тютюну забороняється також у наукових, науково-популярних, навчальних, суспільно-політичних, довідкових, літературно-художніх виданнях, у тому числі у всіх друкованих ЗМІ, на транспорті, в місцях проведення масових заходів, в інтернеті.

Також закон вводить заборону на спонсорування тютюновими компаніями заходів або діяльності політичних партій, спортсменів або спортивних команд, артистів або артистичних груп, навчальних закладів усіх форм власності; заборону на проведення інформаційних кампаній та заходів для населення, в тому числі з метою профілактики куріння серед молоді.

Законом встановлюється адміністративна відповідальність за порушення вимог законодавства про заборону реклами і спонсорства тютюнових виробів (залежно від складу правопорушення на громадян може бути накладений штраф у розмірі від п'яти до 25 не оподатковуваних податком мінімумів прибутків громадян, на посадових осіб рекламодавця та/або розповсюджувача реклами - від 100 до 350 не оподатковуваних податком мінімумів прибутків громадян).

Закон набуде чинності за шість місяців з дня його опублікування.

Довідка "SQ". Цей закон був прийнятий у цілому 22 вересня 2011 р., однак голова парламенту Володимир Литвин його не підписував через суперечки з приводу трактування пункту закону, який давав нові визначення реклами та спонсорства тютюнових виробів.

Комітет з питань регламенту, депутатської етики і забезпечення роботи Верховної Ради запропонував голові парламенту скасувати результати голосування за закон і переголосувати його в другому читанні. Аналогічний варіант вирішення проблеми пропонувало й Головне юридичне управління Верховної Ради України.

9 листопада прес-служба ВР повідомила, що В.Литвин відклав підписання закону до усунення неузгодженостей у тексті документа. Проте в кінці лютого на сайті парламенту з'явилася інформація, що В.Литвин відправив цей закон на підпис президенту - без повторного розгляду в парламенті.