Головне управління Пенсійного фонду в Харківській області поки не виконує судових рішень про виплату надбавок і збільшених пенсій чорнобильцям. Як розповів 13 березня "SQ" начальник облуправління фонду Віктор Ачкасов, відмовлятися від виконання таких рішень судів ніхто не збирається, проте виплати розпочнуться тільки тоді, коли державний бюджет буде здатний винести таке навантаження.

"У Харківській області - 5500 пенсіонерів-чорнобильців, які є інвалідами I - III груп. Близько 90% чорнобильців з інвалідністю звернулися до судів і отримали відповідні рішення про виплату 30%-й надбавки до пенсій. Але постанова Кабінету міністрів регламентує виплати в рамках можливостей бюджету. У нас бували випадки, коли, відповідно до судового рішення, сума доплати сягала 500 тис. грн., а сума основних пенсій зростала до 23-25 ​​тис. грн. Їх небагато, але, тим не менш, такі випадки є", - зазначив В.Ачкасов.

За його словами, в перспективі питання з виплатами буде вирішене, але коли саме - невідомо. "Ніхто не сказав, що цих грошей платити не будуть. Але це бюджетні, а не страхові гроші, до Пенсійного фонду вони відношення не мають. У даному випадку рішення суду були не проти Пенсійного фонду, а проти держави в особі фонду, оскільки виплати проходили через нас", - заявив начальник облуправління фонду.

Також В.Ачкасов підкреслив, що облпрокуратура не проводила перевірок фонду після звернення до неї чорнобильців.

Довідка "SQ". У кінці 2011 р. у різних регіонах України пройшли акції протесту чорнобильців, які, зокрема, захоплювали приміщення обласних і районних управлінь Пенсійного фонду. У Києві чорнобильці протестували біля будівель Верховної Ради і Кабміну. Пізніше чорнобильці в різних містах (Києві, Донецьку) оголосили безстрокове голодування. Учасники акцій вимагають виконання рішень судів про перерахунок пенсій.

28 лютого харківські чорнобильці провели пікет перед будівлею обласної прокуратури. Вони вимагали від керівництва прокуратури розглянути всі їхні звернення за фактами невиконання судових рішень управлінням Пенсійного фонду в Харківській області, а також розпочати розгляд за фактом незаконного порушення кримінальної справи проти харківських активістів-чорнобильців та їх незаконного приводу до слідчого.