Скоро на бывшем Дергачевском полигоне ТБО будут расти цветы - М. Добкин
Дергачівський полігон ТПВ буде оснащений установкою з вироблення електроенергії. Про це 12 жовтня в харківському аеропорту після відльоту президента Словенії Данила Тюрка повідомив журналістам харківський міський голова Геннадій Кернес. За його словами, ця установка буде обладнана в рамках реалізації в Харкові програми з роздільного збору сміття.

Як повідомив Г.Кернес, установка буде виробляти на годину 6 МВт енергії. Продаватися електроенергія буде за "зеленим" тарифом (тариф на електроенергію, вироблену з альтернативних джерел - "SQ"). Паливом для установки буде служити біогаз із органічних відходів Дергачівського полігону. Біогаз буде отриманий у результаті переробки сміття на заводі, який планується побудувати за допомогою словенської компанії. Вироблена електроенергія буде використовуватися, зокрема, при обігріві теплиці з виробництва овочів, яку планується побудувати недалеко від установки.

Голова Харківської облдержадміністарції Михайло Добкін висловив надію, що незабаром настане той час, коли на колишньому Дергачівському полігоні ТПВ після його рекультивації будуть розбиті клумби.

Мер Харкова також розповів, що, відповідно до підписаного сьогодні меморандуму, словенська компанія вкладе 25 млн. євро у будівництво в Харкові сміттєпереробного заводу.

Також Г.Кернес заявив, що він буде піднімати питання про виділення тарифу за збір сміття в окремий рядок. "Це не означає, що він буде вищим, але певні розрахунки будуть проведені", - зазначив мер. Зараз плата за збір сміття входить до квартплати.

Довідка "SQ". Словенська компанія "RIKO doo" (Любляна) і Харківська міськрада 12 жовтня в Харкові підписали меморандум про співпрацю, відповідно до якого буде побудований сміттєпереробний завод. Завод зведуть у рамках проекту "Реінжиніринг системи поводження з відходами у місті Харкові", який базується на впровадженні в Харкові роздільного збору твердих побутових відходів на основі стандартів Європейського Союзу. Проект передбачає обладнання лінії для сортування ресурсно-цінних компонентів твердих побутових відходів, створення полігону твердих побутових відходів, що відповідає вимогам екологічного законодавства України та Європейського Союзу; оснащення системи збору полігонного газу і системи утилізації полігонного газу та виробництва електроенергії потужністю не менше 6 МВт на годину. Терміни реалізації проекту - 2012-2013 рр. Орієнтовна вартість проекту - 25 млн. євро. Фінансування забезпечує словенська сторона.

Президент Словенії Данило Тюрк 12 жовтня перебував у Харкові з офіційним візитом. Увечері в харківському аеропорту президента Словенії проводжали М.Добкін, Г.Кернес, голова облради Сергій Чернов та інші представники місцевих органів влади.