Харківська область планує закупити близько 160 тис. т продовольчого зерна. Про це повідомив сайт Харківської облдержадміністрації (ХОДА) з посиланням на заступника голови ХОДА Віталія Алексейчука.
За його словами, якщо не завадять погодні умови, в Харківській області буде зібрано достатню кількість зерна, щоб забезпечити їм потреби регіону. Але тільки до 30% очікуваного урожаю складе зерно, придатне для випічки хліба, тому пшеницю другого і третього класів будуть закуповувати в інших регіонах.

Усього для забезпечення потреб регіону необхідно 420 тис. т зерна на рік. Згідно прогнозам, близько 160 тис. т до цього обсягу не вистачить, їх планується закупити в інших регіонах.

"Ми працюємо в цьому напрямку з іншими областями, де можна буде закупити зерно за нормальною ринковою ціною, щоб ні в якому разі не було підвищення цін на хліб", - підкреслив В. Алексейчук.

Довідка "SQ". У зв'язку зі складними погодними умовами взимку 2010 р. у господарствах області загинули озимі культури на площі 234,1 тис.га, в тому числі озимі зернові - на 210,4 тис.га.

Як заявив в кінці червня голова ХОДА Михайло Добкін, в області очікується дефіцит продовольчого зерна в розмірі 164 тис. т. "Власними силами ми забезпечимо тільки 77% нашої потреби в зерні", - зазначив губернатор. За інформацією В. Алексейчук, урожай продовольчої пшениці цього року, за попередніми даними районів області, очікується на рівні 445 тис. т, що нижче середньорічних показників майже в три рази.