Податківці Харківської області почали опитувати найманих робітників та їхніх керівників, щоб з'ясувати, яка в них реальна зарплата. Про це повідомили "SQ" у ДПА в Харківській області. Опитування проводяться в ході документальних й оперативних перевірок юридичних і фізичних осіб для виявлення фактів виплати зарплат "у конвертах". За січень - травень було перевірено 435 суб'єктів господарської діяльності, порушення виявлені на 84% перевірених об'єктів. За результатами проведених перевірок у бюджет додатково нараховано 7,3 млн.грн. податків.

За інформацією податкової служби, зокрема , був перевірений цех з виготовлення взуття. Цех працював за спрощеною системою оподаткування, за документацією його персонал становив 3 чол. У ході перевірки було встановлено, що в цеху працюють ще 36 неоформлених найманих робітників. За результатами перевірки донараховано 300,3 тис.грн. податків.

Як повідомили в податковій службі, за результатами проведених перевірок платників єдиного податку в січні - квітні 2010 р. було встановлено 73 випадки перевищення граничного розміру виручки (500 тис.грн.), що унеможливлює перебування підприємців на спрощеній системі оподатковування. За результатами проведених перевірок цієї категорії платників податків і руйнування схем мінімізації платежів у бюджети донараховано 37 млн.грн. Зокрема, була перевірена робота суб'єкта господарської деятельности, що на спрощеній системі оподатковування з використанням найманих робітників надавав консультаційні послуги з застосування косметики й здійснював комісійну торгівлю косметичними засобами. Було встановлено, що граничний розмір виручки платника єдиного податку був перевищений на 2,4 млн.грн. за рахунок того, що підприємець здійснював діяльність на підставі договорів комісії, а до звітів платника єдиного податку включав лише суму комісійної винагороди. Підприємець переведений на загальну систему оподатковування і йому донараховано 33 млн.грн. податків.