Кабінет міністрів України 11 травня на засіданні прийняв рішення підвищити посадові оклади для працівників бюджетної сфери. Про це 12 травня під час телемосту між різними містами України повідомив віце-прем'єр-міністр-міністр соціальної політики Сергій Тігіпко. За його словами, підвищення посадових окладів торкнеться близько 3,5 млн.осіб. Підвищення буде проходити в кілька етапів і до кінця року сумарно складе близько 12%, що разом з іншими доплатами вимагає додаткового виділення з держбюджету близько 2,5 млрд.грн. "Уряд йде на це, тому що економіка країни зараз зростає. Інфляція за рік за прогнозом складе близько 8,9%", - зазначив С.Тігіпко.

За його словами, прийняте Кабміном рішення в цілому дасть можливість до кінця року підвищити середню ставку вчителя, яка нині становить 1 тис. 325 грн., до 1 тис. 492 грн., середню ставку хірурга - з 1 тис. 513 тис.грн. до 1 тис. 800 грн., доцента - до 2 тис. 400 грн. (збільшення становить 275 тис.грн.). За словами С.Тігіпка, підвищення посадових окладів пройде у кілька етапів. Зокрема, з 1 липня оклад буде підвищено на 10 грн., з 1 вересня - на 16 грн., з 1 жовтня - на 19 грн., з 1 грудня - на 50 грн.

Як зазначив С.Тігіпко, лікарям, на відміну від учителів та працівників культури, відпускні в обсязі одного окладу не виплачували. Тепер Кабмін вирішив, що відпускні будуть виплачуватися і лікарям, починаючи з 2012 р. Випускникам медичних і фармацевтичних ВНЗ будуть виплачувати одноразово 5 мінімальних зарплат (близько 4 тис. 800 грн.), якщо вони підуть працювати за направленням у сільські райони.

Як зазначив у ході харківського включення телемосту заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма, щодо п'яти окладів молодим фахівцям, потрібно зробити так, щоб Міносвіти не змогло нівелювати це починання. "На місцях, куди приїдуть за направленням молоді спеціалісти, мають бути впевнені, що лікарі і фармацевти відпрацюють належний час і не отримають у МОЗ відкріплення раніше терміну", - зазначив І.Шурма.