В результате админреформы вместо управлений облгосадминистрации могут появиться департаменты с новыми функциями - М. Добкин У результаті адміністративної реформи замість управлінь в облдержадміністраціях можуть з'явитися департаменти з новими функціями. Про це заявив журналістам голова Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Михайло Добкін, коментуючи свою роботу в складі робочої групи з розробки положень адмінреформи. Він повідомив, що до групи входять кілька губернаторів, голова Харківської облради Сергій Чернов, заступник керівника Адміністрації президента, відповідальні працівники Кабміну.

"Найближчим часом має відбутися засідання робочої групи, яке буде вже передфінішном. Напрацювання, які вже є, значно розширюють права місцевої влади, але разом з цим додається і відповідальність. Є і така ідея - створити в обладміністраціях замість головних управлінь департаменти. У ці департаменти будуть зведені не тільки управління, які були в обладміністрації, але і низка - до моменту закінчення реформи - колишніх територіальних представництв центральних органів влади. Фактично вони стануть регіональними структурами, які не зажадають змісту величезної кількості чиновників і перестануть бути питомими князівствами", - зазначив губернатор.

За його словами, саме територіальні представництва центральних органів влади часто зовсім не враховують у своїй роботі насущні інтереси регіону. М.Добкін підкреслив, що в області є низка відомств, які отримують фінансування з Києва для реалізації різних програм, але спрямовують ці гроші на свій розсуд. "Їм для цього сесії облради не потрібні, і вони жодним чином не намагаються пов'язати витрачання цих коштів з якою-небудь обласною програмою. Ми дізнаємося, що їм виділялося фінансування, коли вони вже всі гроші витратили, при чому не завжди ефективно. Дізнаємося, як правило, із звітів КРУ", - зазначив губернатор.

Як приклад майбутнього реформування він привів Головне управління агропромислового розвитку ХОДА. Передбачається, що після реформи воно стане Департаментом продовольства, торгівлі та сільського господарства. "Буде скасована штучна функція - відповідальність за проходження посівної кампанії. Ну який сьогодні вплив губернатора на приватні компанії, які займаються вирощуванням сільгоспкультур? Я тільки намагаюся їх переконати освоїти достатню кількість посівних площ для вирощування цукрових буряків, тому що хочу цього року врятувати, наступного - утримати, а ще за рік - відродити лідируючі позиції нашої області у виробництві цукру", - заявив губернатор.

М.Добкін відзначив, що в майбутньому основна роль у взаєминах влади з сільгоспвиробниками буде полягати в дотриманні продовольчого балансу в регіоні. "От сьогодні прем'єр-міністр Микола Азаров акцентував увагу на тому, що цього року може бути проблема з житом. Значить, почнуться труднощі з виробництвом низки соціальних сортів хліба. Щоб цієї проблеми не було, ми повинні відразу за нормальною для виробника ціною викупити її і складувати. І так по кожному виду продуктів. У кожному регіоні повинен бути продовольчий баланс, і це буде одна з наших обов'язкових функцій", - підкреслив М.Добкін.

Також, за його словами, реформування торкнеться кількості заступників губернатора: залишаться 1-й заступник, заступник та заступник-керівник апарату (зараз у М.Добкіна вісім заступників - "SQ").