Робота зі створення персоніфікованого банку даних про дитяче населення регіону віком до 6 років почалася в Харківській області. Про це повідомив начальник Головного управління освіти і науки Харківської облдержадміністрації Роман Шаповал. За його словами, вже зараз за результатами обробки даних видно, що в міській місцевості мешкає близько 110 тис. дітей, а в 2009 р. їх було 107,3 тис. "Це говорить про необхідність розширювати мережу дошкільних закладів", - зазначив Р.Шаповал.

За словами Р.Шаповала, зараз в області працює 633 дошкільних навчальних заклади, з яких 376 розташовані в містах і селищах та 257 - у селах. Дитячі садки відвідують близько 68 тис. дітей. В області в 2010 р. з'явилося 19 нових дошкільних навчальних закладів, кількість груп збільшилася на 72 і становить 3 тис. 108 груп. Але при цьому дошкільну освіту в містах і селищах отримують 66% дітей, у сільській місцевості - лише 37%. Потрібно відзначити, що в селах в 2010 р. відвідувати дитячі садки стало на 2% більше дітей, ніж у 2009 р.

Р.Шаповал відзначив, що проблемою залишається перевантаження дитячих груп. "У середньому по області на 100 місць у групах претендують 111 дітей (у 2009 р. - було 108 дітей), у тому числі в міській місцевості на 100 місць - 118 дітей. Більше норми дитячі групи в 15 сільських районах і містах обласного значення ( крім м. Первомайський). Краще за інші райони становище в Балаклійському, Вовчанському, Коломацьком та Краснокутському районах", - підкреслив Р.Шаповал.

Як зазначив заступник голови Харківської облдержадміністрації Вадим Ландсман, потрібно обов'язково приділити більше уваги обліку дітей у сільській місцевості, де сім'ї з маленькими дітьми можуть часто переїжджати. "Виходить, що в травні плануємо одну кількість першокласників, а у вересні до першого класу приходить значно менше дітей. Це не тільки статистична проблема, але й економічна", - зазначив заступник губернатора.

За його словами, ще одна проблема, якій потрібно приділити увагу у сфері дошкільного виховання - енергозбереження. Керівникам дитячих садів пропонується працювати над тим, щоб скоротити енерговитрати на 25% від рівня базового споживання енергоресурсів.

Довідка "SQ". В області діють дошкільні заклади різних типів: ясла-садки (436 установ), дитячі сади (110), навчально-виховні комплекси (85) та центри розвитку дитини (2). Порівняно 2009 р. кількість навчально-виховних комплексів збільшилася на 6 установ.

В області навчальні заклади відвідує 20 тис. 731 дитина п'ятирічного віку в рамках програми дошкільної освіти. У багатьох районах області всі п'ятирічні діти здобувають дошкільну освіту.