Процедура пересечения границы с Россией для граждан Украины будет упрощена - председатель погранслужбы  УкраиныПроцедура перетину кордону з Росією для громадян України буде спрощена. Про це 11 листопада заявив голова Державної прикордонної служби України Микола Литвин під час спільного тренінгу українських та російських прикордонників у пункті пропуску "Гоптівка" (Харківська обл.).

За словами М.Литвина, термін тимчасової реєстрації громадян України на території Росії буде продовжений з 90 днів до 180. Окрім того, планується уніфікувати пункти пропуску на російському й українському кордонах та облаштувати їх так, щоб скоротити час перетину кордону для громадян. Також будуть введені спеціальні електронні картки, а пункти пропуску обладнані апаратами для роботи з ними. Це дозволить власникові картки не заповнювати документи при перетині кордону. З такими картками працює пропускний термінал в аеропорту "Бориспіль" в Києві, близько 20 тис. карт уже видано громадянам. За його словами, з 1 грудня такий же пропускний термінал буде працювати в харківському аеропорту.

"Є доручення президентів Росії й України Дмитра Медведєва і Віктора Януковича про спрощення формальностей при перетині державного кордону. Ми доповідали про те, що система спрощення формальностей у цілому відпрацьована. Перше - це облаштування пунктів пропуску (тут треба вирішити низку питань - де будуть облаштовуватися пункти пропуску, терміни їх будівництва). Друге - це спільний контроль, який повинен вирішити питання мінімізації формальностей. Третє - це преференції для громадян України і Росії. І четверте - це нові технології. У Міністерстві закордонних справ України відбулася зустріч наших представників з делегацією Роскордону, і вже готується угода про уніфікацію пунктів пропуску", - заявив М.Литвин.

Окрім того, планується, що при переході двох прикордонних пунктів, російського й українського, громадян України і Росії будуть перевіряти тільки на одному з них. За словами М.Литвина, термін введення нової процедури залежить від домовленостей Росії і Україні. "Найімовірніше, все це буде реалізовано уже наступного року", - зазначив М.Литвин.