Казенне підприємство "КБ з машинобудування ім.Морозова" (Харків) вже більше тижня намагається розмитнити партію сталі марки 85Ш. Про це 10 червня на нараді з проблем розвитку Харківської області, яке пройшло під головуванням першого віце-прем'єр-міністра Андрія Клюєва, заявив генеральний конструктор КБ Михайло Борисюк. За його словами, сталь потрібна для виконання іракського замовлення на виробництво 420 бронетранспортерів (БТР). "Російську митницю ми пройшли за два дні, а на своїй вже більше тижня стоїмо. На жаль, це довго, що накладає відбиток на собівартість продукції", - зазначив М. Борисюк.

А. Клюєв зажадав від присутнього на нараді начальника Харківської обласної митниці Сергія Іванова розібратися, чому гальмується розмитнення вантажу. "І ви поставте митний пост на КБ ім.Морозова. Держава зацікавлена в іракському контракті, і йому потрібно дати  зелену дорогу", - заявив А. Клюєв.

М. Борисюк також звернув увагу на те, що на урядовому рівні потрібно вирішити проблему повернення ПДВ. "Для нас важливий ПДВ. Ми розраховували, що за три місяці ПДВ буде повернутий. Але зараз заборгованість КБ з повернення ПДВ складає 9,5 млн.грн. У цілому за контрактом на постачання на експорт 420 БТР обсяг повернення ПДВ складе 450 млн.грн . І ми поки що не бачимо реальних дій податкової служби, спрямованих на повернення ПДВ. А ці гроші нам потрібні для організації роботи в майбутньому ", - зазначив М. Борисюк.

За його словами, легкобронна техніка в Україні в часи СРСР не робилася, тому для виконання замовлення на виробництво БТР потрібно залучати підприємства з Білорусі та Росії. "Мені не хотілося б платити мито за ввезення комплектуючих в Україну. Між Білоруссю та Росією є угоди про безмитне ввезення. І ми хотіли б, щоб уряд України нам допоміг і надав митні пільги для ввезення", - зазначив М. Борисюк.

Як заявив А. Клюєв, в Україні близько 25 млрд.грн. невідшкодованого ПДВ. Близько половини - це "дутий" ПДВ, його повертати не будуть. Але з промисловцями уряд розрахується векселями, які підприємства зможуть закласти. А поточний ПДВ буде відшкодовуватися регулярно.

Довідка "SQ". У серпні 2009 р. КБ ім.Морозова отримало замовлення на виробництво 420 БТР для постачання їх до Іраку.