Кількість об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) у Харківській області за 2011 р. планується збільшити на 120 (зараз в області 455 ОСББ). Про це 10 лютого повідомив журналістам заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб. За його словами, в 2010 р. було створено 69 об'єднань, за січень 2011 р. уже створені 22 об'єднання.

За словами В.Дулуба, мешканці області повинні зрозуміти, що створення ОСББ - перспективний напрямок розвитку житлово-комунального господарства. "Люди повинні стати повноправними господарями тих будинків, у яких вони приватизували квартири. Після створення ОСББ вони стають власниками будинку та основними замовниками комунальних послуг. У людей з'являється можливість вибирати підприємства, які надають комунальні послуги", - зазначив В.Дулуб.

Як повідомив віце-губернатор, ОСББ надається державна підтримка. У 2010 р. на інвестпроекти з переоснащення і капремонт будинків ОСББ в області було освоєно 3,7 млн.грн. Кошти виділялися зі стабілізаційного фонду держбюджету в рамках програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 рр. для будинків, зданих в експлуатацію до 1 січня 1989 р.

Як повідомила "SQ" керівник ПП з обслуговування ОСББ Людмила Піддубна, на державному рівні потрібно прийняти термінові заходи, щоб спростити процедуру оформлення ОСББ. Отримання статусу юридичної особи проходить без проблем. "А потім новому ОСББ потрібно укласти договори на обслуговування з енергокомпаніями та іншими постачальниками комунальних послуг. Ось тут і починаються проблеми, тому що потрібно відвідувати кожну службу окремо. Але ж можна було б створити "єдине вікно", і проблема була б вирішена", - зазначила Л.Піддубна.

За її словами, законодавцям варто також подумати над тим, як впорядкувати стягування ПДВ з послуг, які виявляються ОСББ.