Верховна Рада (ВР) 10 липня при розгляді у другому читанні законопроекту "Про всеукраїнський референдум" вилучила з тексту статтю 16, яка передбачала проведення всеукраїнського референдуму для схвалення нової редакції Конституції України. Як повідомив "УНІАН", за це рішення проголосували 236 народних депутатів з 433 зареєстрованих у сесійній залі. "За" голосували народні депутати з усіх фракцій, окрім фракції Партії регіонів.

Крім того, статтею 16 передбачалося проведення всеукраїнського референдуму з питання внесення змін до Конституції України, скасування, втрати дії та визнання недійсним закону про внесення змін до Конституції.

У той же час у законопроекті залишається стаття 15, що передбачає проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, в результаті якого може змінюватися "конституційний лад в Україні шляхом прийняття Конституції України".

Фракції опозиції наполягали, щоб парламент проголосував і за усунення цієї статті, але головуючий на засіданні перший заступник голови ВР Адам Мартинюк не ставив це питання на голосування.

Довідка "SQ". 9 липня в ході розгляду цього законопроекту парламент заборонив скасовувати внесені до Конституції зміни за допомогою референдуму. Раніше міністр юстиції Олександр Лавринович і заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера говорили про можливість проведення референдуму щодо скасування внесених у 2004 р. змін до Конституції, завдяки яким Україна перейшла від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської форми правління.