В Харькове В. Януковичу презентуют проект памятника ветеранам локальных войнПрезиденту України Віктору Януковичу презентують у Харкові проект пам'ятника ветеранам локальних воєн (візит президента запланований на 15 лютого - "SQ"). Про це 8 лютого повідомив "SQ" голова Харківського обласного комітету ветеранів локальних війн Іван Стойка. За його словами, проект буде презентований під час відвідання В.Януковичем пам'ятного знака ветеранам війни в Афганістані, який розташований біля ст. метро "Наукова".

Як зазначив І.Стойка, ескіз майбутнього пам'ятника ветеранам локальних війн розробив скульптор Сейфаддін Гурбанов, зараз триває пошук місця для встановлення пам'ятника. Ветерани локальних воєн пропонують установити його на місці пам'ятного знаку "афганцям", повністю реконструювавши останній. Майданчик біля основи пам'ятника буде виконаний у вигляді чорно-білих кіл мішені, в центрі якої буде встановлена скульптура. На бронзовій розламаній кулі буде стоять воїн, який рукою, спрямованою в небо, випускає голуба миру.

Як повідомив І.Стойка, приїзд В.Януковича до Харкова саме 15 лютого символічний, тому що це День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Він був заснований 11 лютого 2004 р. указом президента (№ 180).

За словами І.Стійки, в Харківській області мешкає 302 ветерани 24 локальних війн, у тому числі 251 ветеран війни в Афганістані. Нещодавно Кабмін включив у число локальних ще чотири війни, наприклад, у Сербії та Косово, тому учасників локальних воєн може стати більше.

Довідка "SQ". Програма візиту В.Януковича до Харкова ще уточнюється. Планується, що він відвідає ВАТ "Хартрон".