Міністерство оборони України поширило офіційну заяву з приводу ситуації з харчуванням у військових частинах України. Позиція Міноборони опублікована на офіційному сайті міністерства. Як сказано в заяві, незважаючи на поширення в ЗМІ інформації про проблеми з харчуванням, на 8 лютого жодна з військових частин Збройних Сил України не переходила на харчування сухими пайками, а ситуація з харчуванням керована і знаходиться під постійним контролем керівництва Міністерства оборони та Збройних Сил України.

"Якщо якась із комерційних структур буде не в змозіі або з тих чи інших причин відмовиться від забезпечення військовослужбовців харчуванням, то як мінімум дві-три з восьми компаній, які забезпечують організацію харчування військовослужбовців, негайно почнуть займатися цим питанням. Так, за будь-яких обставин, жоден солдат строкової служби не залишиться голодним!" - йдеться в заяві Міноборони.

У документі зазначено, що у Міноборони дійсно виникла заборгованість перед двома фірмами, які надають послуги з організації харчування військовослужбовців, на загальну суму близько 120 млн.грн. У заяві дано пояснення цьому. Як сказано в документі, всі комерційні структури організовують харчування особового складу за державні кошти. У випадках, коли залучаються державні кошти, повинні проводитися тендерні закупівлі. У 2007 р., коли до організації харчування військовослужбовців приступили комерційні структури, пролонгація договорів з ними відбувалася щорічно. Але виникали різні питання, які необхідно було вирішувати на законодавчому рівні.

У результаті були прийняті до уваги зміни до закону про державні закупівлі. Закон набув чинності 15 січня 2011 р. Відповідно до нього, 3 березня будуть проведені відкриті торги. Але харчування особового складу має організовуватися і в січні, і в лютому, і в березні. Тому було прийнято рішення продовжувати з 1 січня 2011 р. дії договорів з переможцями торгів 2007-2010 рр. Пізніше було прийнято інше рішення - продовжувати договори з переможцями торгів не з 2007 р., а тільки 2009-2010 рр. У 2009 р. усім фірмам - постачальникам послуг харчування для армії було продовжено дію договорів на рік, тобто вони не повинні були проводити ніякі торги, сказано в заяві. Але коли Міністерство оборони України подало відповідні документи для того, щоб взяти на себе зобов'язання з харчування особового складу, Державне казначейство їх не прийняло. Виникла правова колізія, і Міністерство оборони не може продовжити дію договорів. Незважаючи на це, фірми продовжують надавати послуги з організації харчування військовослужбовців.

"Так, вирішити нормативно-правову колізію, що виникла в цьому питанні, можна тільки в судовому порядку. Зараз усі матеріали перебувають у Господарському суді Києва. Тільки після рішення суду Міністерство оборони України зможе погасити існуючу заборгованість, не порушуючи норм чинного законодавства", - йдеться в документі.

Довідка "SQ". Як заявила заявила заступник директора ТОВ "Івала" (є постачальником продуктів харчування до військових частин - "SQ") Ольга Ларіна, низка військових частин у Дніпропетровській, Донецькій, Київській, Полтавській, Сумській та Харківській областях можуть уже сьогодні, 8 лютого, залишитися без харчування. "Ми змушені призупинити організацію харчування в армії, ми змушені зупинити харчування 15 тис. військовослужбовців. Таким є рішення міністра оборони. Міністр оборони повідомив, що він швидше посадить на сухпайок 15 тисяч військовослужбовців, але фірми, які планують зайти на цей ринок, зайдуть", - повідомила О.Ларіна.

За її словами, Міноборони навмисно не підписує з підприємством договорів про закупівлю послуг, щоб створити умови для його банкрутства. При цьому вона зазначила, що незважаючи на "тиск, який фірма відчуває протягом 9 місяців", "Івала" забезпечує якісне і своєчасне харчування. "Відповідальність за зрив харчування в даному випадку повинен нести виключно міністр оборони та його підлеглі", - заявила О.Ларіна.

Крім того, вона повідомила, що борг Міноборони "Івалі" перевищує 85 млн.грн., послуги не оплачуються з серпня 2010 р.

Як розповів "SQ" військовий комісар Харківської області Олексій Середа, ситуація з харчуванням у військових частинах Харківської області знаходиться під контролем. "Івала" дійсно відмовляється годувати військові частини. Але у нас є сухпайок з недоторканного запасу, і ми отримали дозвіл на їх використання в разі потреби. Найімовірніше, завтра протягом дня будемо їх використовувати, а якщо знадобиться - то й далі, протягом кількох днів. Але, думаю, питання з харчуванням військовослужбовців вирішиться швидше, тому що ним займаються на рівні Міністерства оборони, це відома проблема. А поки, запевняю, жоден солдат не залишиться голодним", - повідомив О.Середа.