В. Хара подал в отставку с должности председателя Федерации профсоюзов УкраиныГолова Федерації профспілок України (ФПУ) Василь Хара 7 листопада в ході селекторної наради керівників членських організацій - членів президії ФПУ подав у відставку з посади голови ФПУ. Про це повідомив сайт федерації.

"Заявляю про складання повноважень голови ФПУ, не вважаю можливим далі керувати організацією, у якій більшість керівників членських організацій середньої та вищої ланок є хронічними неробами, професійними зрадниками і провокаторами. Саме вони є головною перешкодою у реформуванні ФПУ і всього профспілкового руху України", - зазначив  В.Хара у заяві.

Довідка "SQ". Як повідомило інформагентство "РБК-Україна", раніше прокуратура Києва порушила кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 і ч. 2 ст. 212 Кримінального кодексу України відносно посадових осіб ФПУ. Слідчим відділом податкової міліції ДПС у Києві проводилися слідчі дії за фактом розкрадання грошових коштів, зловживання службовим становищем, службового підроблення та умисного ухилення від сплати податків службовими особами ФПУ. 26 серпня в межах розслідування кримінальної справи, яка перебуває в провадженні податкової міліції Києва, правоохоронці провели обшук і вилучили бухгалтерські та інші документи, що стосуються фінансово-господарської діяльності ФПУ.

"Генеральна прокуратура України відкрила терор проти Федерації профспілок України. Мета - захопити власність федерації. Держвласності залишилося тут менше 20%; єдине, що збереглося, - це санаторно-курортні установи... Ці дії не є правомірними, оскільки у внутрішні справи профспілки, згідно Конституції і міжнародних норм, а також законів профспілки, жодна держустанова не має права лізти", - заявив В.Хара, коментуючи дії податківців.

Наприкінці вересня стало відомо, що прокуратурою порушено кримінальну справу за фактом незаконної реалізації 2,5 га, які належали санаторію "Святі гори". Відповідне рішення Донецької облпрофради від 26 квітня 2004 р. було підписано В.Харою.

На початку червня заступник генерального прокурора України Віктор Занфіров заявив, що Генпрокуратура виявила низку порушень за фактами незаконного відчуження майна, що перебуває в користуванні ФПУ. За попередніми даними, виявлено порушення при відчуженні нерухомого майна. Так, на засіданні президії Федерації профспілок України 24 травня була спроба розглянути питання продажу дитячого оздоровчого комплексу "Придніпровський" (Черкаська обл.), хоча президія федерації профспілок Черкаської області питання відчуження оздоровчого закладу не погоджувала.

Також одним із предметів перевірки є законність розробки інвестиційної угоди, на підставі якої адміністративний корпус ФПУ на майдані Незалежності, 2 планується передати під контроль іноземної компанії. Генпрокуратура звернулася до прем'єр-міністра України щодо створення урядової комісії для проведення інвентаризації зазначеного майна, визначення законності його перебування у володінні ФПУ, встановлення державної частки в ньому і перевірки законності його відчуження.

Як повідомив портал "Дело.ua", прокуратурі вдалося через суди повернути державі частину проданих "Укрпрофоздравницею" (знаходиться у віданні ФПУ) санаторіїв.

У жовтні в Генпрокуратурі заявили, що за 20 років ФПУ продала більше 200 санаторіїв і курортів на суму понад 6 млрд. грн.

В. Хара з 1998 р. є народним депутатом України. У 1998 і 2002 рр. був обраний до Верховної Ради за списком КПУ. Пізніше вступив до Партії регіонів. До Верховної Ради V та VI скликань (у 2006 і 2007 рр..) пройшов за списками "регіоналів". Входить до складу президії політради партії. З 20 листопада 2008 р. В. Хара обіймав посаду голови ФПУ.