Харківська облдержадміністрація і Головне управління МВС України в Харківській області посилять боротьбу з особами, які ведуть незаконну діяльність, пов'язану з операціями із заготівлі, переробки та реалізації металобрухту. Таке рішення було ухвалене 7 червня на засіданні регіонального антикорупційного комітету.

"Необхідно поставити серйозну перешкоду на шляху неконтрольованої, незаконної поведінки тих людей і компаній, які хочуть займатися збором чорних і кольорових металів. У нас є десятки кричущих фактів. Наприклад, демонтаж труб напірного каналізаційного колектора в с. Малинівка Чугуївського району, де в березні було вирізано 890 м чавунної труби. Є факт, коли за підробленими документами деякі компанії вирізали магістральний трубопровід каналу "Дніпро-Донбас". Масово вирізається метал на кладовищах, паплюжаться могили. З незрозумілих причин серйозної реакції на ці дії ні з боку правоохоронних органів, ні з боку влади не було", - зазначив голова Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Михайло Добкін.

Як заявив заступник голови ХОДА Юрій Сапронов, неліцензований збір металобрухту і діяльність, пов'язана з незаконними операціями із заготівлі, переробки та його реалізації, стає все більшою проблемою для Харківської області. За його словами, розкрадання металів на об'єктах електро-і водопостачання, транспорту, меліорації, залізниці та на підприємствах не припиняється. Як приклад Ю. Сапронов навів випадок, коли біля аеропорту невідомі особи протягом тижня викопували водопровідні труби. "Там працювала важка техніка, труби різали на 10-метрові відрізки. І все це відбувалося вдень, в ста метрах від супермаркету "Епіцентр". Розриття тяглися до Зміївської траси! Завдяки втручанню правоохоронних органів це вдалося припинити", - повідомив Ю. Сапронов.

За словами віце-губернатора, в житлово-комунальному господарстві області розкрадено кілометри трубопроводів, тисячі каналізаційних люків, розукомплектовані насосні агрегати, ліфти. "Масові розкрадання тривають з однієї простої причини: колосальні прибутки від підприємницької діяльності з металобрухтом, сам ринок провокує людей займатися таким промислом. При цьому значні обсяги прибутку йдуть повз органи контролю, і бюджет недоотримує солідні податкові надходження", - зазначив Ю. Сапрнов.

За результатами засідання антикорупційного комітету було прийнято рішення значно посилити боротьбу з особами, які діють на "чорному" ринку металобрухту. У першу чергу йдеться про грабіжників, які спеціалізуються з крадіжок металевих виробів, і компаніях-посередниках, які продають вкрадене великим легальним компаніям. Також обласна влада розробить вдосконалений механізм контролю за суб'єктами господарювання, що здійснюють операції з металобрухтом.

Довідка "SQ". За даними ХОДА, в Харківській області працюють 77 підприємств (за даними міліції - 86), що здійснюють заготівлю, переробку і реалізацію металобрухту. 14 з них зареєстровані в інших областях України. За інформацією облуправління статистики, офіційний оборот ринку металобрухту у 2009 р. у Харківській області склав 1,1 млрд. грн.