ВАТ "Харківська ТЕЦ-5" планує відмовитися від постачання тепла споживачам Харківського району. Про це 5 червня після всеукраїнської селекторної наради з питань розрахунків за спожиті енергоносії повідомив голова правління ТЕЦ Олег Шаповалов. За його словами, у споживачів району рекордно низький рівень розрахунків за тепло. Коли ТЕЦ була в управлінні Міністерства палива та енергетики України, можна було давати тепло в борг, але зараз ТЕЦ знаходиться в управлінні НАК "Нафтогаз України", і така схема не спрацює.

Як відзначив О. Шаповалов, розірвати договір на постачання тепла буде просто, адже ТЕЦ не є єдиним його постачальником в районі. "Якщо вони не розрахуються з боргами, ми їх не включимо на жодних умовах", - зазначив О. Шаповалов.

За словами першого заступника голови Харківської облдержадміністрації Володимира Бабаєва, на відміну від Харківської області, Харківський район не показує позитивну динаміку погашення заборгованості за газ, а "сидить на нулі". "Тема Харківського району буде розглядатися окремо. Заплановані поїздки в район і для нього буде приділено більше часу", - зазначив В. Бабаєв.
 

Довідка "SQ". Як було зазначено на селекторній нараді, за перші п'ять місяців 2010 р. НАК "Нафтогаз України" реалізував 24,8 млрд.куб.м газу на 31,4 млрд.грн. Споживачі газу сплатили 24,4 млрд.грн. (рівень розрахунків склав 77,4%). Заборгованість підприємств теплокомуненерго країни склала 4,4 млрд.грн. Заборгованість споживачів Донецької області складає 1,3 млрд.грн., Дніпропетровської - 720 млн. грн., Харківської - 478 млн.грн., Рівненської - 417 млн.грн. Заборгованість споживачів м.Києва складає 1,4 млрд.грн.