"З грунтів Харківської області з отриманими врожаями поступово зникають цінні мінеральні добрива. Для компенсації цих витрат у рамках програми розвитку агропромислового виробництва планується збільшити обсяги внесення добрив як одного з основних чинників збільшення врожайності сільгоспкультур", - заявив 7 лютого на нараді з питань реформування АПК України заступник голови Харківської облдержадміністрації Віталій Алексейчук. За його словами, навіть внесення мінеральних добрив не зможе повною мірою компенсувати втрати органічної речовини в грунті.

За словами заступника губернатора, щорічні втрати гумусу грунтами області становлять 0,6 т/га. Для відтворення родючості грунтів області необхідно вносити органічні добрива. "Зростання виробництва органічних добрив в першу чергу може бути досягнуто за рахунок відтворення тваринництва в області", - додав В.Алексейчук.

За його словами, під озиму пшеницю потрібно вносити 9,8 т/га органічних добрив, під кукурудзу на зерно - 10,4 т/га, під цукровий буряк - 8,6 т/га, під соняшник - 12,8 т/га .

Як повідомив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Микола Безуглий, міністерство розробляє заходи щодо стабілізації у 2011 р. цін на органічні добрива. Ціни на селітру планується стабілізувати на рівні 2,5 тис.грн./т (зараз ціна добрива становить близько 2,8 тис.грн./т). Це питання буде вирішуватися на найближчому засіданні Кабміну. Умовний обсяг дотації сільгоспвиробникам на закупівлю добрив складе близько 560 млн.грн. Дотацію зможуть отримати навіть ті, хто вже купив селітру дорожче 2,5 тис.грн./т у цьому фінансовому році.

Довідка "SQ". У Харківській області розробляється комплексна програма інвестиційно-інноваційного розвитку агропромислового виробництва і земельної реформи в 2011-2015 рр. і до 2020 р. Програмою передбачається до 2015 р. збільшити обсяги виробництва валової продукції сільського господарства в 1,7 рази, в тому числі рослинництва - в 1,4, тваринництва - в 2,2 рази.