"33 млн.грн., призначені для заходів з відшкодування втрат земельного фонду від сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва не можуть використовуватися, тому що сильно розпорошені по місцевих бюджетах", - заявив 5 листопада на селекторній нараді в Харківській облдержадміністрації (ХОДА) заступник голови ХОДА Василь Хома. За його словами, будуть вжиті термінові заходи для того, щоб у кожному районі кошти були зібрані на одному рахунку. "Потрібно терміново освоювати наявні кошти, оскільки економічна ситуація може змінитися, і на вирішення проблеми буде потрібно вже більше коштів", - зазначив В. Хома.

За словами начальника Головного управління Держкомзему у Харківській області Михайла Клепача, станом на 1 листопада 2010 р. на спеціальних рахунках місцевих рад знаходиться 33 млн. 900 тис.грн., призначених для заходів з охорони земель. На спецрахунку Харківської облради перебуває 7 млн. 800 тис.грн., на спеціальних рахунках районних, міських, селищних і сільських рад - 26 млн.грн., з яких на депозитних рахунках розміщено 22 млн. 100 тис.грн. Є сільради, на рахунках яких знаходиться менше 100 грн., а є сільради, на рахунках яких є близько 2 млн.грн. Щоб освоювати кошти, потрібно розробити і затвердити плани їх використання, а також провести нормативну грошову оцінку земель. Облуправління держкомзему передало до облради пропозиції, що передбачають, зокрема, витратити 1,5 млн.грн. на проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів.

 

Довідка "SQ". Згідно ст.207 Земельного кодексу України, на рахунки місцевих рад надходять кошти в порядку відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва.

Найменші суми знаходяться на рахунку Караванської сільради Нововодолазького району (21 грн.) та Баранівської сільради Валківського району (30 грн.). Найбільші суми відшкодувань, накопичені протягом декількох років, перебувають на рахунках Старомерчинської селищної ради Валківського району (2 млн. 334 тис.грн., всього на рахунках місцевих рад району знаходиться 3 млн. 680 тис.грн.), Пісочинської селищної ради Харківського району (1 млн. 511 тис.грн., загальна сума в районі - 5 млн. 454 тис.), Харківської міськради (1 млн. 893 тис.грн.).

Станом на червень 2009 р. на рахунках місцевих рад знаходилося 27 млн.грн. державної компенсації за вилучення земель сільськогосподарського та лісогосподарського призначення. Кошти не використовуються з 2006 р.