Голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін 6 жовтня відвідав Курязьку колонію та Харківське СІЗО. Губернатор оглянув умови утримання засуджених та затриманих, поспілкувався з деякими з них особисто.

"Якщо говорити про те, що я сьогодні побачив, можна по праву сказати, що система виконання покарань у Харківській області одна з найкращих у нашій країні. Це стосується, у тому числі, і утримання підлітків. Умови дозволяють проходити стаціонарне навчання, іноді навіть краще, ніж це було до моменту їх ізоляції; є можливість отримати спеціальність, є можливість заняття спортом Професійне ставлення до цих членів нашого суспільства дає підставу стверджувати, що у них великі шанси виправитися", - заявив М.Добкін. За словами губернатора, в харківських колоніях проводиться робота з адаптації засуджених, які вийшли на свободу.

Як розповіли журналістам у Курязькій колонії, в установі працює середня загальноосвітня школа, що дозволяє засудженим закінчити середню освіту та отримати диплом, який нічим не відрізнятиметься від диплома, виданого в будь-якій інший школі. Крім цього, в колонії працює ПТУ, в якому засуджені можуть отримати професії слюсаря з ремонту автомобілів, токаря, слюсаря механіко-складальних робіт. Засуджені задіяні, зокрема, у виготовленні європарканів. У колонії працює бібліотека, комп'ютерний клас, кімната психологічного розвантаження і тренажерний зал. Із засудженими працює психолог.

Як повідомили "SQ" у прес-службі управління Державного департаменту виконання покарань у Харківській області, стан санітарно-побутового забезпечення неповнолітніх у Харківському СІЗО також відповідає всім санітарним нормам.

Довідка "SQ". На території Харківської області функціонують територіальне управління, 11 кримінально-виконавчих установ, Харківський слідчий ізолятор і Курязька виховна колонія. У колоніях на 10 жовтня 2010 р. міститься 11,8 тис. ув'язнених.