Вісім пропускних пунктів на російсько-українському кордоні планується ввести в експлуатацію в Харківській області. Про це 5 листопада на зустрічі з губернатором Бєлгородської області (Росія) Євгеном Савченком повідомив голова Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Михайло Добкін. Зустріч пройшла в Харкові в рамках засідання спільної українсько-російської робочої групи з питань розвитку прикордонного співробітництва.

За словами М.Добкіна, всього на ділянці кордону в Харківській області 79 потенційних пунктів пропуску, з мінімальними витратами можна обладнати вісім. Складного обладнання не буде потрібно - "потрібен вагончик і комунікації, і все інше, що має бути на пункті пропуску". Кошти на обладнання пунктів пропуску планується вишукати на місцевому рівні. Крім того, близько 20 млн.грн. має надійти в 2011 р. з держбюджету на реконструкцію митного пункту пропуску "Гоптівка-Нєхотєєвка". "Часу мало, тому що під час Євро-2012 очікується багато гостей з Росії", - зазначив М.Добкін.

За його словами, планується також застосовувати нові технології в організації пропуску людей через кордон. Розглядається можливість, наприклад, видати мешканцям прикордонних районів спеціальні електронні картки, які дозволять ідентифікувати їх особу за кілька секунд.

Як зазначив губернатор Бєлгородської області Євген Савченко, нові технології обов'язково потрібно впроваджувати. Він також зазначив, що в Росії не можна використовувати кошти місцевих бюджетів на облаштування кордону. Для цього була створена спеціальна державна структура. Але все одно, кошти на облаштування кордону будуть виділені в необхідних обсягах. "Особливо важливо за рахунок додаткових пунктів пропуску розвантажити пункт пропуску "Гоптівка-Нехотєєвка" у пікові моменти його завантаження, коли людям доводиться чекати по п'ять годин", - зазначив Є.Савченко.