Директорів підприємств теплокомуненерго Харківської області з найнижчим у регіоні рівнем плати за газ почнуть звільняти з кінця червня. Про це 4 травня на селекторній нараді повідомив голова Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Михайло Добкін. "На нараді в Кабміні нам наполегливо рекомендували жорстко обходитися з керівниками підприємств теплокомуненерго, які занадто сильно випадають із загальної картини в області, і ставили у приклад ті регіони, які таку практику застосовували", - заявив М.Добкін.

Як повідомив перший заступник голови ХОДА Володимир Бабаєв, підприємства теплоенергетики області за опалювальний сезон 2010-2011 рр. спожили газу на 1 млрд. 754 млн.грн., заплатили 920 млн.грн. (рівень оплати - 52%). Середній рівень оплати по Україні - 55%. "Порівняно 13 квітня 2011 р. теплопостачальні підприємства області зменшили заборгованість на 46 млн.грн.", - зазначив В.Бабаєв.

За його словами, головна проблема теплопостачальних підприємств в погашенні заборгованості за газ - невідповідність діючих тарифів на постачання тепла фактичним витратам підприємств на його виробництво. Збитки через різницю в тарифах становлять у теплових підприємств 378 млн.грн. у частині тепла, реалізованого населенню, 43 млн. грн. - бюджетним організаціям, 9 млн.грн. - іншим споживачам. Усього заборгованість за газ через різницю в тарифах становить 573 млн.грн. "Змінами до держбюджету на 2011 р. передбачають виділення 3,6 млрд. грн. субвенції на погашення різниці в тарифах на всю Україну", - зазначив віце-губернатор. За його словами, виходячи із суми заборгованості лише по Харківській області видно, що на погашення всієї різниці коштів на всі області може і не вистачити. "Тому потрібно дуже швидко оформити всі документи з цього питання і завершити роботу за 1,5 місяця", - підкреслив В.Бабаєв.

Довідка "SQ". На кінець квітня 2011 р. заборгованість за теплоенергію місцевих бюджетів становить 75,5 млн.грн. (у тому числі в Харкові - 67 млн.грн.). Заборгованість установ, які фінансуються з держбюджету, складає 13,6 млн.грн. (у тому числі установ Міністерства оборони - 4,2 млн. грн., Міністерства внутрішніх справ - 2,6 млн.грн., Мінагрополітики- 2 млн.грн., Міністерства освіти - 1 млн. 800 тис.грн., Міністерства охорони здоров'я - 1,1 млн.грн.). Рівень розрахунків госпрозрахункових підприємств складає 86%. Заборгованість інших споживачів за тепло на 29 квітня - 32,7 млн.грн.