Харьковский окружной административный суд хочет переехать в здание, которое построено для управления метроХарківський окружний адміністративний суд хоче переїхати до будівлі, яка була побудована для управління Харківського метрополітену за адресою вул.Енгельса, 29 (на розі з вул. Чоботарською). Про це 4 квітня на засіданні постійної комісії облради з правових питань і регуляторної політики, законності, громадському порядку, боротьбі з корупцією і злочинністю повідомила в.о. голови суду Надія Бартош. За її словами, щоб переїхати до нової будівлі, в ній потрібно зробити капітальний ремонт. На це необхідно близько 45 млн.грн. "На цей рік ми просимо в облради 5 млн.грн., і на наступні роки - по 5 млн.грн. на рік", - зазначила Н.Барташ.

За її словами, через те що суд не має відповідних приміщень, судочинство утруднене. Слухання справ проходять у кабінетах суддів, а не в залах, як це повинно бути. На слухання судових справ мають право приходити громадяни, якщо процес відкритий, а вони позбавлені такого права. Люди вимушені стояти в коридорах, створюються черги. Особливо ускладнює ситуацію слухання справ стосовно "дітей війни": на день їх може приходити до 200 осіб. Для них навіть довелося влаштувати в суді лавочки.

Як зазначив голова комісії облради Олександр Бандурка, у зв'язку з ситуацією з "дітьми війни" суди забезпечені роботою на 2,5 роки. За його словами, завдання обласної влади - полегшити людям спілкування з суддями. Тому розроблена обласна програма сприяння судовій реформі. На розвиток судової системи в області планується виділити з обласного бюджету 33 млн.грн. Програмою підтримки судів на 2008 і 2009 рр . було передбачено виділення 70 млн.грн.

Довідка "SQ". Законом "Про соціальний захист "дітей війни" (прийнятий у 2004 р.) цієї категорії громадян встановлено доплату до пенсії у 30% її мінімального розміру. Але закон залишається невиконаним, встановлена ​​надбавка в повному обсязі не виплачується. Щоб захистити свої права, "діти війни" з позовними заявами звертаються до суду.