В Харькове обсуждают вопрос передачи предприятий жилкомхоза управляющим компаниямВ Україні є приклади успішної роботи переданих керівним компаніям об'єктів житлово-комунального господарства. Про це 3 листопада на засіданні круглого столу "Найбільш ефективні практики і кращий досвід розвитку житлово-комунального господарства України" в Харкові заявив заступник генерального директора ДП "Агентство розвитку житлово-комунального господарства" Мінрегіонбуду Андрій Цибулько. За його словами, передача об'єктів ЖКГ керівним компаніям є успішним виходом для вирішення проблеми модернізації цього господарства, так самі комунальні підприємства не мають для модернізації засобів.

За словами А.Цибулька, в середньому на комунальних підприємствах країни витрати на енергоносії складають 70% бюджету, зарплати - 20% а прибуток становить близько 2%. Складно говорити в такому разі про реконструкцію підприємств. А витрати керівних компаній становлять 70% доходу, і близько 28% - прибуток. Це досягається за рахунок технічної модернізації та оіптімізіаціі бізнес-процесів. Наприклад, у м.Сміла (Черкаська обл.) Керівна компанія за участю агенства розвитку ЖКГ уклала договір на обслуговування з теплопостачання та водопостачання. Було введено в експлуатацію 13 водних свердловин, закуплено 10 нових насосів і подача води збільшилася. В результаті подача води з 4-х годин на день збільшилася до 17 годин, а з жовтня вода подається в місті 24 години. "Ми допомагаємо залучати кошти в реконструкцію ЖКГ за різними схемами в рамках приватно-державного партнерства і виступаємо гарантами в рамках залучення керівних компаній", - заявив А.Цибулько.

Як зазначив начальник Головного управління житлово-комунального господарства Харківської облдержадміністрації Роман Грива, навіть коли модернізують усі підприємства ЖКГ, то все одно залишиться проблема їх прибутковості, оскільки майже всі ці підприємства збиткові. "Ваше агентство має звернути увагу на цю проблему і допомогти у встановленні справедливих тарифів, щоб уникнути збитковості", - зазначив Р.Грива.

За словами А.Цибулька, зараз у Мінрегіонбуді створено спеціальну комісію, яка займається проблемою призначення тарифів.