У 2010 р. суди Харківської області засудили до позбавлення волі 61 неповнолітнього. Про це 3 лютого повідомив журналістам заступник прокурора Харківської області Олег Анпілогов.

Усього в судах стосовно неповнолітніх була розглянута 491 кримінальна справа. У цих справах 263 неповнолітніх були звільнені від покарання чи отримали умовний вирок, 10 неповнолітніх були засуджені до громадських робіт, ще 7 - до штрафів.

За словами О.Анпілогова, минулого року в судах розглядалося 332 кримінальні справи про злочини неповнолітніх проти власності (крадіжки, грабежі, розбої), 92 справи про незаконний обіг наркотиків, 15 справ про зазіхання на життя і здоров'я людини (з них 1 вбивство і 3 випадки нанесення тяжких тілесних ушкоджень). Серед кримінальних справ щодо неповнолітніх - 191 справу про злочини, вчинені групою осіб, 62 - за участю дорослих, 43 - у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння.

"Ці дані показують, що основною причиною, що спонукала неповнолітніх вчинити злочин, є бажання добути злочинним шляхом гроші. У результаті відбуваються крадіжки, грабежі, розбої. Причини цього - проживання неповнолітніх у неблагополучних сім'ях, незайнятість навчанням, вживання наркотиків та алкогольних напоїв, а також залучення їх у злочинну діяльність дорослими", - зазначив О.Анпілогов. За його словами, кількість злочинів, скоєних неповнолітніми у 2010 р., зросла порівняно позаминулого року.