Нацкомиссия по захисту моралі хоче відмовитися від права допечатного перегляду видань - голова комісії

Національна експертна комісія із захисту суспільної моралі хоче відмовитися від права переддрукового перегляду видань. Про це 2 червня в прес-центрі "STATUS QUO" заявив голова Нацкомісії Василь Костицкий. За його словами, зараз, відповідно до закону про захист суспільної моралі, журнали зобов'язані здавати свої гранки в комісію для експертної оцінки. Деякі журнали так і роблять, щоб комісія зробила висновок про те, чи є на сторінках журналу порнографічні фото. Якщо такі фото виявляються, редакціях їх видаляє й відправляє журнал до друку.

Як відзначив В.Костицкий, комісія розробила проект нового закону про захист суспільної моралі, у який внесений ряд змін, зокрема, не передбачена переддруковоа експертна оцінка видань. "Це нововведення справедливо, тому що згідно з Конституцією України в країні заборонена цензура. Коли журнал уже вийде і хтось відчує образу національній або релігійній гідності, то він звернеться в комісію з вимогою провести експертну оцінку", - відзначив В.Костицкий.

За його словами, останнім часом збільшилася частка експертних оцінок, у ході яких комісія досліджує мораль у національному або релігійному аспекті. До першої половини 2009 р. в основному досліджувалися питання еротики й порнографії, відзначив В.Костицкий.

Довідка "SQ". За 2009 р. комісія перевірила 13 тис. одиниць друкованої продукції.