"У період боротьби з грипом було прийнято багато авантюрних рішень, від яких тепер страждають люди. На задекларовані бюджетні кошти планувалося закупити обладнання, медикаменти, пошити захисні маски. Медзаклади, які були замовниками цих послуг, уклали угоди і взяли на себе фінансові зобов'язання, які зареєстрували у казначействі, а воно не виконало свої обов'язки. Зокрема, у Дзержинському районі Харкова людям не заплатили за роботу в поліклініках у період грипу, міській лікарні № 18 не виділено 5 млн.грн. на придбання медичного обладнання. Крім того, у Харківській області досы не розрахувалися з підприємствами, які пошили захисні маски", - заявив 2 червня заступник голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Ігор Шурма, повідомив сайт ХОДА.

За словами віце-губернатора, сьогодні структури, які виконали ці роботи, правомірно вимагають оплати. "Звернувшись до суду, вони можуть заблокувати рахунки наших медичних установ, тим самим паралізувавши їх роботу. У такому разі в нас не залишиться жодного іншого виходу, крім як теж звертатися до суду з вимогою примусити казначейство виконати свої обов'язки. Ми попередили про алгоритм наших дій прем'єр-міністра України, Міністерство охорони здоров'я, і я дав доручення готувати відповідні позовні заяви", - підкреслив І. Шурма.

Довідка "SQ". За постановою Кабміну від 30 жовтня 2009 № 1147 "Про фінансування невідкладних заходів, спрямованих на запобігання поширенню інфекційних захворювань серед населення" для забезпечення лікарень області лікарськими засобами та виробами на 2009 р. з резервного держфонду було виділено 15,6 млн.грн.
Області також була виділена субвенція у 16,7 млн.грн. на фінансування заходів щодо боротьби з епідемією грипу. За рішенням облради від 28 грудня 2009 р., 50% субвенції було направлено до міськбюджету Харкова, 50% - в облбюджет. Субвенція була виділена за законом України "Про внесення змін до закону України "Про державний бюджет України на 2009 р." від 15 грудня 2009 р. (№ 1758-17).

У січні І. Шурма заявив, що більше 16 млн.грн., які Кабінет міністрів обіцяв виділити Харківськый області на боротьбу з грипом, так і не надійшли в регіон.