"В Україні надто мало сімейних лікарів. Їх необхідно готувати, і на цьому повинен бути зроблений акцент", - заявила 2 березня в Харкові в ході зустрічі з викладацьким складом та студентським активом Харківського національного медичного університету перший заступник глави Адміністрації президента України Ірина Акімова. За її словами, аналіз міжнародного досвіду показав, що мережа українських медичних установ не відповідає сучасним вимогам, які пред'являються в об'єктах охорони здоров'я більш розвинених країн.

"У нас немає сімейного лікаря. Наша медицина в якомусь сенсі поставлена ​​з ніг на голову, тому що в більшості країн пацієнт насамперед приходить до сімейного лікаря. Цей лікар має бути не просто великим фахівцем у своїй справі і хорошим діагностом, але і в 70-80% випадків надавати медичну допомогу в своєму кабінеті, не направляючи пацієнта на другий-третій рівень більш високоспеціалізованої медичної допомоги", - зазначила І.Акімова.

Вона додала, що в Україні необхідно будувати інститут сімейного лікаря, збільшуючи як кількість лікувальних установ, так і кількість людей, які будуть там працювати.

Довідка "SQ". Реформа охорони здоров'я в Україні в експериментальному порядку стартувала влітку минулого року в столиці і трьох областях. Закон "Про порядок проведення реформування системи охорони здоров'я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях і в Києві" Верховна Рада прийняла 7 липня. Закон виділяє установи надання первинної, вторинної та третинної медичної допомоги. Реформа передбачає заміну поліклінік амбулаторіями сімейного лікаря, реформування "швидкої допомоги" і цілу низку інших змін.

Як заявила 29 грудня журналістам заступник голови постійної комісії Харківської міськради з соціального захисту й охорони здоров'я Алла Бобейко, Харків запропонує свій варіант реформи охорони здоров'я, прийнятний для великого міста.

За словами заступника міського голови Світлани Горбунової-Рубан, у рамках реформи охорони здоров'я ставиться завдання передати всі міські медичні установи в область, відкрити велику кількість амбулаторій сімейного лікаря. "У нас є сумніви з цих питань. Наприклад - сьома поліклініка на Олексіївці: відремонтована будівля, діагностична апаратура, педіатрія, фізіотерапія, гінекологія, реабілітація, басейн - у цьому комплексі є все. Радіус обслуговування - п'ять кілометрів по вертикалі, три - по горизонталі. Населення - 79 тисяч осіб, уся ділянка обслуговування пронизана транспортними магістралями. Питання: які проблеми цього району зможуть вирішити амбулаторії сімейного лікаря і який рівень медичної допомоги вони забезпечать? І де взагалі взяти цього сімейного лікаря?" - підкреслила С.Горбунова-Рубан. Тому, за її словами, місто запропонує свій варіант реформи.