Сокращать врачей в Украине не будут - замглавы Администрации президента И. Акимова"В Україні - велика проблема з медичними кадрами. Тому про скорочення лікарів не йдеться", - заявила 2 березня в Харкові після відкриття перинатального центру перший заступник глави Адміністрації президента України Ірина Акімова. "Я вже не вперше чую страхи лікарів, що їх будуть масово скорочувати. Ще раз повторюю, що в Україні є велика проблема з кадрами, в тому числі і на рівні високоспеціалізованої допомоги. Люди працюють уже у передпенсійному віці, вони вимагають підтримки, а кадровий склад - оновлення. Але скорочувати лікарів ніхто не збирається", - зазначила І.Акімова.

Крім того, на зустрічі з викладацьким складом та студентським активом Харківського національного медичного університету І.Акімова підкреслила, що українським медикам протягом року підвищать зарплату на 28-30%. "Держава планує підняти цього року зарплату всім бюджетникам", - додала вона.

Довідка "SQ". Як заявила 14 лютого журналістам заступник харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан, в установах охорони здоров'я Харкова, найімовірніше, будуть скорочувати штат медичних працівників. Це пов'язано з майбутньою реформою охорони здоров'я. "Пропонована реформа охорони здоров'я носить, насамперед, економічний характер. Проблема сьогоднішньої охорони здоров'я полягає в її недофінансуванні - це 50-52% потреби всіх медичних установ. Ми поставили задачу дуже чітко і дуже жорстко розібратися у кількості ставок та кількості лікарів, персоналу, які працюють у всіх медустановах міста", - зазначила С.Горбунова-Рубан. Вона додала, що протягом першого кварталу 2012 р. будуть вестися підрахунки, після чого буде прийняте рішення за всіма міськими медичними установами.

Реформа охорони здоров'я в Україні в експериментальному порядку стартувала влітку минулого року в столиці і трьох областях. Закон "Про порядок проведення реформування системи охорони здоров'я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях і в Києві" Верховна Рада прийняла 7 липня. Закон виділяє установи надання первинної, вторинної та третинної медичної допомоги. Реформа передбачає заміну поліклінік амбулаторіями сімейного лікаря, реформування "швидкої допомоги" і цілу низку інших змін.