Комунальні медичні установи Харкова мають отримати статус комунальних підприємств, щоб мати можливість отримувати гроші за страховкою при роботі з іноземцями. Про це 1 червня в ході виїзної наради у Харкові Міністерства охорони здоров'я України повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма.

У ході наради віце-губернатор домовився з першим заступником міністра охорони здоров'я Василем Лазоришинцем про присвоєння лікарням міст, що приймають Євро-2012, спеціального статусу. "Так медустанови зможуть приймати гроші від страхових компаній за лікування іноземців, які приїдуть як уболівальники на чемпіонат Євро-2012, а не витрачати кошти, призначені для харків'ян", - зазначив І. Шурма.

За його словами, в Україні сьогодні немає законодавства, на базі якого могло б функціонувати соціально-медичне страхування. "Це означає, що всі державні установи обласної та комунальної власності є неприбутковими організаціями. І коли приїдуть іноземці зі страховими полісами, у них є гарантія, що їм нададуть медичну допомогу в будь-якому медичному закладі, а страхова компанія її оплатить. Але наші установи такої оплати прийняти не можуть, тому що є неприбутковими. І коли ми будемо надавати медичну допомогу іноземцям, то будемо це робити за рахунок місцевих жителів", - підкреслив І. Шурма.

Він висловив побоювання, що, провівши на високому рівні Євро-2012, Харків на якийсь час може залишитися без засобів фінансування установ охорони здоров'я.