Харківська облдержадміністрація (ХОДА) у ряді випадків незаконно передавала землю в оренду. Про це 1 червня заявив журналістам начальник Територіального управління Рахункової палати України в Харківській, Полтавській і Сумській областях Станіслав Косінов з посиланням на результати ревізії роботи ХОДА за 2008-2009 рр. Зокрема , розпорядженням голови ХОДА Арсена Авакова №758 від 30 грудня 2009 р. у м.Дергачі Харківської області підприємству передали на 49 років 4 га землі за рахунок земель промисловості, транспорту, зв'язку, оборони й іншого призначення для обслуговування приміщень із автостоянкою. "Земля знаходиться на території Дергачевскої міськради, тому облдержадміністрацїя діяла поза  своєю компетенцією", - відзначив С.Косінов.

За його словами, аналогічна ситуація склалася з передачею земель у с.Черкаська Лозова (Дергачівський р-н) під газозаправочну станцію, станцію техобслуговування й автомойку. Розпорядження про виділення земель повинна була видавати Дергачівська райдержадміністрація.

За словами С.Косінова, ХОДА також передала двом приватним підприємствам кілька земельних ділянок одного з лісництв у Печенізькому районі області незважаючи на постанову Кабміну про заборону передачі в оренду земель лісового фонду, а також без узгодження з Державним управлінням екології й охорони навколишнього середовища в Харківській області. Земля була виділена на підставі рішення суду.

Довідка "SQ". Випадки неправильної витрати засобів ХОДА виявлені в ході перевірки, що провело Територіальне управління Рахункової палати України в Харківській, Полтавській і Сумській областях. Було встановлено, що ХОДА витратила 150 тис.грн. на розробку стратегії соціально-економічного розвитку регіону й 50 тис.грн. на розробку стратегії розвитку в області высокотехнологічних галузей промисловості. Проекти були замовлені в Науково-дослідному центрі індустріальних проблем розвитку НАН України. Програми були розроблені, але не розглядалися на сесії облради, що мала їх затвердити.
З 2005 р. по лютий 2010 р. головою ХОДА був Арсен Аваков.