За лютий у Харківській області в салонах вилучили 130 гральних автоматів на 300 тис.грн. Про це 29 лютого на засіданні антикорупційного комітету Харківської області повідомив заступник голови Головного управління МВС України в Харківській області Ігор Сенчук. За його словами, всього було виявлено близько 40 випадків роботи незаконних салонів, було порушено 15 кримінальних справ, п'ять з яких уже направлені до суду.

Як зазначив І.Сенчук, за весь 2011 р. було виявлено 139 гральних салонів, у яких вилучили 1 тис. 657 ігрових автоматів на 4,5 млн.грн. До суду було направлено 11 адміністративних позовів, за якими було конфісковано майна на 7,3 млн.грн.

За словами заступника прокурора Харківської області Сергія Миронова, влітку 2011 р. правоохоронні органи повністю припинили роботу незаконних ігрових салонів, але потім вони знову почали свою діяльність. "Потрібно зосередитися на організаторах бізнесу, і це дасть більший ефект, ніж покарання безлічі адміністраторів салонів", - підкреслив заступник прокурора.

Він також зазначив, що в області за 2011 р. було виявлено та вилучено близько 2 тис. одиниць ігрового устаткування. "Але потім, після вилучення, обладнання знову передається на зберігання тим же особам. Тому пропоную організувати їх зберігання без передачі кому б то не було. Потрібно також закінчити ті близько 100 кримінальних справ, які вже відкриті і довести їх до завершення. Потрібно також залучати до відповідальності і гравців. Штраф за азартні ігри становить близько 500 грн. і надходить до місцевих бюджетів, що теж не зайве", - зазначив С.Мироненко.

За його словами, в інтернеті було знайдено безліч пропозицій з продажу гральних автоматів у Харкові. "Крім цього, до Харкова масово завозиться ігрове обладнання з-за кордону. Зокрема, було виявлено підприємство, яке завезло автомати для азартних ігор загальною вагою близько 20 т", - зазначив прокурор.

Довідка "SQ". Закон про заборону грального бізнесу в Україні набув чинності наприкінці червня 2009 р.