Через два месяца управления облгосадминистрации будут реорганизованы, а количество заместителей губернатора - сокращено - М. ДобкинДеякі управління Харківської облдержадміністрації (ХОДА) будуть скасовані й реорганізовані, а кількість заступників губернатора - скорочена. Про це повідомив журналістам голова ХОДА Михайло Добкін.

"Ми будемо паралельно скорочувати апарат ХОДА та управління. Ми самі подали пропозицію привести у відповідність до структури профільного міністерства два наших управління - Головне управління освіти і науки та Головне управління у справах сім'ї, молоді та спорту. Раніше це були два різних міністерства, а сьогодні - одне. Тому ми теж підемо цим шляхом: скоротимо кількість співробітників і підвищимо зарплату. Крім того, деякі інші управління будуть скасовані. Але поки я їх не називаю, думаю, ще мінімум півтора-два місяці будемо працювати так, як є", - зазначив М.Добкін.

За його словами, буде розроблена типова структура облдержадміністрації, в якій буде передбачена менша кількість заступників губернатора. "Я буду перерозподіляти посадові обов'язки своїх заступників і залишу тих, хто, на мій погляд, буде максимально здатний впоратися з поставленими завданнями", - повідомив М.Добкін.

Він також зазначив, що пропонуватиме реорганізувати і представництва міністерств і відомств у Харківській області. "Я і ще чотири губернатори входимо до робочої групи, яка разом з Міністерством регіонального розвитку та будівництва готує пропозиції з адміністративного реформування. Цього тижня ми перший раз зберемося, і не з порожніми руками приїдемо на зустріч, кожен з нас підібрав цілий пласт необхідних аргументів і своє бачення, як повинна бути влаштована регіональна влада. Наприклад, у Харківській області знаходиться понад 50 представництв міністерств і відомств. Я в роботі стикаюся з усіма керівниками, які, так чи інакше, впливають на життєві процеси, пов'язані з регіоном. Але є серед них такі, яких я на нарадах бачу вперше. Я дивлюся на них і розумію, що вони не потрібні", - зазначив губернатор.

Як приклад М.Добкін привів Головне управління меліорації і водних ресурсів у Харківській області. "Я направив листи до регіональних представництв міністерств, щоб отримати їх бачення, як вони збираються скорочуватися, зливатися, видозмінюватися. З Головного управління меліорації і водних ресурсів у Харківській області відповіли, що, маючи в штаті 821 людину, вони пропонують скоротити 20! А у мене думки в голові: "Ну, яка в нас меліорація? Всі труби давно викопали і розпродали! От якщо б кожен з ваших співробітників узяв у посушливе літо по відру води, приніс і вилив де-небудь у поле, і то користі було б більше! "А це ж заробітна плата, пільги ... Я не хочу образити цих людей, але повірте, нам не треба стільки!" - заявив М.Добкін.

За його словами, також можна було б, наприклад, об'єднати управління з питань захисту прав споживачів та інспекцію з контролю за цінами, управління водного господарства та управління водних ресурсів. "Я сьогодні є одним з прихильників скорочення. У Харківській області в облдержадміністрації та райдержадміністраціях працює 3,6 тис. осіб, а в територіальних представництвах - близько 10,5 тис. чиновників. Тому ми самі готові скорочувати штат, але і 10,5 тис . людей тут теж не потрібно. Внутрішньо будь-яке скорочення як керівник я сприймаю негативно. Але потім, розібравшись у проблемі, я розумію, що це не просто скорочення, а цілеспрямована оптимізація держструктур", - зазначив М.Добкін.

Довідка "SQ". Президент України Віктор Янукович 9 грудня 2010 р. підписав указ "Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади". Адміністративна реформа почата для оптимізації системи центральних органів виконавчої влади, усунення дублювання їх повноважень, забезпечення скорочення чисельності управлінського апарату і витрат на його утримання, підвищення ефективності державного управління. У ході реформи було зменшено кількість міністерств і відомств, а також реорганізована структура Кабінету міністрів України.