1 травня - Свято весни і праці (або День солідарності трудящих) і Радуниця (або Поминальний день), 3 травня - День Сонця.

Довідка "SQ". Спочатку 1 травня відзначався День міжнародної солідарності трудящих. У цей день в 1886 р. американські робітники організували страйк з вимогою 8-годинного робочого дня. Страйк і подальша демонстрація закінчилися кровопролитним зіткненням з поліцією. При розгоні демонстрації в Чикаго загинуло шість демонстрантів. У ході наступних за цим масових виступів протесту проти жорстоких дій поліції в результаті вибуху бомби було вбито вісім поліцейських. За звинуваченням в організації вибуху четверо робітників були засуджені до смерті. Саме в пам'ять про страчених Паризький конгрес II Інтернаціоналу (1889 р.) оголосив 1 травня Днем міжнародної солідарності трудящих. Вперше День міжнародної солідарності трудящих був відзначений в 1890 р.

Зараз це свято вважається офіційним у 66 країнах світу. У деяких країнах День праці відзначається в інший час, до них належать, наприклад, Австралія, Канада, США, Японія. День праці - свято, що знаменує економічні та соціальні досягнення робітників у боротьбі за свої права, зокрема, за восьмигодинний робочий день. В Австралії офіційна назва свята - 8 Hours Day - День восьми годин.

У СРСР Першотравень довгі роки був основним державним святом. У радянські часи 1 травня відзначали масовими демонстраціями. Головне гасло свята в ті часи - "Мир! Праця! Травень!". 1 травня 1990 р. керівництво Радянського Союзу і КПРС востаннє піднялося на трибуну Мавзолею для участі в останній офіційній першотравневій демонстрації. У 1992 р. День міжнародної солідарності трудящих був перейменований в Свято весни і праці.

В Україні, землі якої входили до складу Австро-Угорської та Російської імперій, 1 Травня вперше відзначили у Львові в 1890 р. У Харкові 1 травня 1900 р. в першотравневій демонстрації взяло участь близько 10 тисяч робітників і студентів.

У незалежній Україні для святкування 1 Травня відведено два дні (1 і 2 травня), що дозволяє влаштовувати великі свята, ходити один до одного в гості і виїжджати сім'ями на природу.

У Харкові 1 травня 2011 р. пройде хода представників Компартії - від пл.Свободи до пл. Конституції, де о 10.00 розпочнеться мітинг. Представники Об'єднання профспілок Харківської області та Соцпартії провели мітинг 28 квітня, так як 1 травня збігається з поминальним днем.

Радуниця - один з найдавніших свят східних слов'ян, пов'язаних з культом предків. За однією з версій, спочатку Радуниця (радониці, тризни) називалася іменем божеств, що уособлюють шанування покійних, берегинь душ померлих людей. Радуниці та їх підопічним приносили жертви з рясних бенкетів та узливань на похоронних курганах, щоб ще не відлетіла душа покійного могла насолодитися видовищем та повагою, яку їй надають живі. Поступово слово "тризна" стала означати поминки, а "Радуниця" - весняне поминання покійних, особливо батьків.

У цей день прийнято відвідувати кладовище і поминати померлих родичів. Саме на Радоницю існує звичай святкування Пасхи на могилах померлих, куди приносять крашанки та інші пасхальні страви, де звершується поминальна трапеза і частина приготовленого віддається убогій братії на помин душі.

Православна церква встановила поминання померлих у вівторок другого тижня після Великодня. Зазвичай цей день проходить у першу неділю після Великодня. У цей день християни як би розділяють пасхальну радість про воскресіння Спасителя з членами Церкви, що вже залишили цей світ. Етимологічно слово "радониця" сходить до слів "рід" і "радість". Церква як би зобов'язує християн не сумувати та не нарікати з приводу смерті близьких, а, навпаки, радіти їх народженню в інше життя - життя вічного.

День Сонця проводиться щорічно 3 травня, починаючи з 1994 р., європейським відділенням Міжнародного товариства сонячної енергії (ISES-Europe). Цей день встановлено, щоб привернути увагу до можливостей використання поновлюваних джерел енергії. Сонце - найближча до Землі зірка, що є потужним джерелом космічної енергії. Воно дає світло й тепло, необхідні для рослинного і тваринного світу, формує найважливіші властивості атмосфери Землі. Сонце, вітер, морські хвилі і біомаса є енергетичною сировиною, яка постійно оточує нас і яку легко використовувати, її не треба видобувати з землі, це поновлювана енергія, підкреслюють у Міжнародному суспільстві сонячної енергії.