1 березня - Перший день весни (День приходу весни), Всесвітній день цивільної оборони, а також Всесвітній день котів.

Довідка "SQ". Перший день весни - це довгоочікуваний момент для більшості мещкнаців земної кулі, у яких прихід березня по календарем означає прихід весни, потепління й оживання природи після тривалої зимової сплячки. 1 березня багато хто з мешканців планети відзначає свято, присвячене приходу весни. Він не має нічого спільного з релігійними традиціями, в тому числі і християнськими. Його походження більш старовинне і відзначали 1-е березня ще задовго до зародження християнства, адже посвячення свята адресовано більш давнім, язичницьким богам.

Всесвітній день цивільної оборони відзначається на честь створення 1 березня 1972 р. Міжнародної організації цивільної оборони (МОГО). Історія створення організації починається в 1931 р., коли з ініціативи кількох держав французький генерал медичної служби Жорж Сен-Поль заснував у Парижі Асоціацію женевських зон - "зон безпеки" для створення локальних зон безпеки у всіх країнах. Асоціація була перетворена в Міжнародну організацію цивільної оборони, яка в 1972 р. отримала статус міжурядової організації. Зараз у МОГО входять 50 країн, ще 8 держав мають статус спостерігачів. Всесвітній день цивільної оборони відзначається з метою пропаганди знань про цивільну оборону і підйому престижу національних служб порятунку.

Також 1 березня відзначають Всесвітній день котів. Він проголошений 2004 р. Московським музеєм кішок за підтримки ООН. Кішки є одними з найпопулярніших домашніх вихованців. Це найбільш норовливі і горді тварини, які вимагають до себе поваги і підвищеної уваги. Як відзначають фелінолог (фахівці з кішкам), ці тварини стільки років живуть з людиною, що відчувають себе рівними йому. Тому з ними потрібно звертатися шанобливо, в жодному разі не наказувати їм, а пояснювати і заохочувати хорошу поведінку. Вусаті і смугасті створення особливо люблять чухання за вухами і під підборіддям, а щодо харчування дотримуються філософського погляди: "Людина годує мене, значить, я - бог".