28 січня - День відкриття Антарктиди, 29 січня - День працівників пожежної охорони України та День пам'яті героїв Крут.

Довідка "SQ". Антарктида була офіційно відкрита 16 (28) січня 1820 р. російською експедицією під керівництвом Фаддея Беллінсгаузена і Михайла Лазарєва, які на шлюпах "Схід" і "Мирний" підійшли до берега, наблизившись в точці 69°21 '28 " п.ш. та 2°14 '50" з. д. (район сучасного шельфового льодовика). Раніше існування південного материка стверджувалося гіпотетично. Саме експедиція Беллінсгаузена і Лазарева у південнополярних морях, обійшовши навколо світу антарктичні льоди, підтвердила факт існування шостого материка.
Похід експедиції Беллінсгаузена вважається одним з найбільш важливих і важких, коли-небудь зроблених. Кук, який у 70-х роках XVIII ст. першим досяг південнополярних морів, зустрівши в декількох місцях суцільний лід, оголосив, що далі неможливо проникнути на південь. Йому повірили, і 45 років південнополярних експедицій не було.

Першими на південну континентальну частину Землі вступили 24 січня 1985 р. капітан норвезького судна "Антарктика" Крістенсен і викладач природних наук Карстен Борхгревінк.

День працівників пожежної охорони заснований указом президента України 2 січня 1995 р. Свято відзначається щорічно 29 січня.

Також 29 січня в Україні відзначається День пам'яті героїв Крут. У цей день в 1918 р. біля станції Крути, недалеко від Ніжина, студенти молодших курсів університету ім.св.Владіміра та Українського народного університету вступили у нерівний бій з більшовицькими військами, які рухалися на Київ, щоб встановити в Українській Народній Республіці радянську владу. Частина студентів, які організували опір, загинула на полі бою, інша частина потрапила в полон, і їх розстріляли. У 1919 р. тіла 27 юнаків, які загинули під Крутами, були перевезені до Києва, де були поховані з почестями на Аскольдовій могилі. Однак за радянських часів ця сторінка української історії замовчувалася, а сама могила героїв Крут була зруйнована. У 1991 р. на ній було відновлено хрест і встановлено меморіальну дошку. У 2006 р. був відкритий Меморіал героям Крут біля станції, де відбувся їх перший і останній бій.