25 липня - 30-я річниця з дня смерті актора, поета і співака Володимира Висоцького.

Довідка "SQ". Володимир Семенович Висоцький народився 25 січня 1938 р. Закінчив Школу-студію МХАТ. Працював у Московському драматичному театрі ім.А.Пушкіна, Театрі мініатюр, Московському театрі драми і комедії на Таганці. Грав у виставах "Герой нашого часу", "Антисвіти" (за віршами О. Вознесенського), "Десять днів, які потрясли світ", "Життя Галілея", "Пугачов", "Гамлет", "Злочин і кара", "Маленькі трагедії ". Роль Гамлета В. Висоцький виконав 317 разів. Сам спектакль був визнаний гідним театральних премій у Югославії, Франції, Польщі. Останньою прем'єрою В. Висоцького на сцені стала роль Свідрігайлова у виставі "Злочин і кара". Серед фільмів, в яких знявся В. Висоцький, - "Короткі зустрічі", "Служили два товариші", "Вертикаль", "Небезпечні гастролі", "Господар тайги", "Місце зустрічі змінити не можна".

Помер В. Висоцький 25 липня 1980 р.

У 1981 р. був опублікований перший збірник творів В. Висоцького "Нерв". Посмертно присвоєно звання заслуженого артиста РРФСР (1986 р.), присуджена Державна премія СРСР "за створення образу Жеглова у телевізійному художньому фільмі "Місце зустрічі змінити не можна'' і авторське виконання пісень "(1987р.). У Москві створено Державний культурний центр-музей В. Висоцького. У 1995 р. відкритий пам'ятник у Москві, на Страсному бульварі біля Петровських Воріт. На честь поета названо астероїд "Владвисоцкій" (2374 Vladvysotskij).
У Харкові В. Висоцький був кілька разів, один з візитів - у травні 1978 р. Артист їхав до Одеси на зйомки фільму "Місце зустрічі змінити не можна". З 27 по 30 травня він дав кілька концертів - у Палаці спорту і Театрі музкомедії.
У травні 2006 р. біля Палацу спорту був закладений камінь на місці пам'ятника, який планувалося відкрити до 70-річчя з дня народження поета (25 січня 2008 р.), однак до ювілею пам'ятник В. Висоцькому в Харкові так і не встановили.