24 травня - День святих Кирила і Мефодія, або День слов'янської писемності і культури, а також Європейський день парків.

Довідка "SQ". Щорічно 24 травня у всіх слов'янських країнах урочисто прославляють творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. 24 травня церква вшановує пам'ять святих рівноапостольних братів Кирила і Мефодія, які були православними ченцями і слов'янську абетку створили в грецькому монастирі.

Вчені вважають, що слов'янська писемність була створена в IX ст., приблизно 863 р. Новий алфавіт одержав назву "кирилиця" на ім'я одного з братів, Костянтина, який, прийнявши чернецтво, став Кирилом. А допомагав йому в справі освіти слов'янських народів старший брат Мефодій. Кирило, який з малих років проявив великі здібності і досконало опанував усі науки свого часу, а також вивчив багато мов, на основі грецької створив слов'янську абетку. Він істотно змінив грецьку абетку, щоб більш точно передати слов'янську звукову систему. Були створені дві абетки - глаголиця і кирилиця. Крім того, брати-греки переклали слов'янською мовою Євангеліє, Апостол і Псалтир.

Європейський день парків був організований федерацією "Європарк" (EUROPARC Federation) - європейською організацією, яка об'єднує природні території, що охороняються у тридцяти шести європейських країнах. Дата святкування була вибрана не випадково: саме 24 травня 1909 р. у Швеції був створений перший європейський національний парк. Проведений уперше 1999 р., цей день тепер святкується щорічно 24 травня у всій Європі.

Європейський день парків символізує міжнародну солідарність охоронюваних територій. Свято організоване з метою підвищення ролі заповідних об'єктів Європи, а також для того, щоб викликати суспільну підтримку їх роботи. У цей день проводяться численні заходи на територіях і навколо природних парків, присвячені вшануванню природної краси Європи та її культурного надбання, висуваючи на перший план їх захист.

Першим з українських заповідних об'єктів у 2001 р. до складу Федерації природних і національних парків Європи був прийнятий регіональний ландшафтний парк "Меотида", який визначений дієвою моделлю в британській програмі "Зміцнення системи управління в національних парках України". Також одним з перших в Україні у 2003 р. до складу федерації увійшов національний природний парк "Святі Гори".