22 червня - День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни, 70-а річниця початку Великої Вітчизняної війни 1941-45 рр.

Довідка "SQ". 22 червня 1941 р. о четвертій годині ранку без оголошення війни Німеччина та її союзники напали на Радянський Союз. Бомбардуванням піддалися десятки міст, залізничні вузли, аеродроми, військово-морські бази, здійснювався артилерійський обстріл прикордонних укріплень і районів дислокації радянських військ поблизу кордону. Того ж ранку німецькі війська перейшли державний кордон СРСР. Почалася Велика Вітчизняна війна.

На згадку про початок Великої Вітчизняної війни, яка забрала десятки мільйонів людських життів, указом президента України (№ 1245 від 17.11.2000 р.) день 22 червня відзначається як День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни.

У цей день у Харкові пройде урочиста церемонія покладання квітів до Меморіалу Слави в Лісопарку (початок о 9.45). Відповідно до постанови Верховної Ради, на будівлях будуть приспущені державні прапори з чорними стрічками, пройде всеукраїнська хвилина мовчання (о 10.00), обмежиться трансляція розважальних програм на ТБ і радіо.

Харківський "Театр одеського розливу "Ланжеронъ" до 70-річчя з дня початку Великої Вітчизняної війни підготував проект "Театр пам'ятає про війну".