22 березня - День Балтійського моря, а також Всесвітній день водних ресурсів, або Всесвітній день води.

Довідка "SQ". Рішення про щорічне святкування Дня Балтійського моря ухвалене на 17-му засіданні Гельсінкської конвенції 1986 р. Балтійське море - материкове окраїнне море, що глибоко вдається в материк. Розташоване в північній Європі, належить басейну Атлантичного океану. Площа - 415 тис.кв.км. Середня глибина - 52 м, максимальна - 459 м. Серед річок, що впадають у море, - Нева, Нарва, Західна Двіна, Німан, Вісла, Одер. Держави, що виходять до моря, - країни Балтії (Латвія, Литва, Естонія), Німеччина, Данія, Норвегія, Польща, Росія та Фінляндія. Як стверджують екологи, море дуже забруднене і потребує очищення.

Всесвітній день водних ресурсів відзначається щорічно 22 березня, за рішенням конференції Генеральної асамблеї ООН, що проходила 3-14 червня 1992 р. у Ріо-де-Жанейро. У резолюції державам запропоновано проводити в цей день заходи, присвячені збереженню й освоєнню водних ресурсів. У 2003 р. Генеральна Асамблея в своїй резолюції № A/RES/58/217 оголосила період 2005-2015 рр., починаючи з Міжнародного дня водних ресурсів 22 березня 2005 р., міжнародним десятиріччям дій "Вода для життя".

На Землі понад 70% території планети покрито морями й океанами, але 97% всієї води становить солона вода морів та океанів, і тільки 3% - прісна вода (3/4 прісної води - це льодовики, 1/4 - вода в підземних джерелах, річках і озерах). Причому тільки 1% прісної води доступний для використання. Екологи нагадують, що запаси прісної води на планеті постійно виснажуються, що більше 1 млрд. людей на Землі п'ють непридатну для споживання воду, а 2,4 млрд. (40% населення планети) не мають водоочисних споруд. 3,4 млн. осіб у світі, головним чином діти, щорічно вмирають від захворювань, викликаних поганою якістю води.

Згідно середньостатистичними даними, 70% води на планеті витрачається в сільському господарстві на зрошення, 22% - у промисловості і 8% води припадає на використання в побутових цілях. У країнах Європи 33% води використовується в сільському господарстві, 51% - у промисловості і 16% припадає на побутове використання. Згідно з дослідженням, європейці в середньому щодня використовують 330 л води на добу на людину, американці - 575 л (безпосередньо для пиття - 3 л).

Проблема стану водних ресурсів залишається актуальною для всіх водних басейнів України. Найбільш гостро це питання стоїть по відношенню до річок Дніпро, Сіверський Донець, річок Приазов'я, окремих притоків Дністра і Західного Бугу, де вода класифікується як "дуже брудна". За даними інституту "УкрВОДГЕО", щодня у водойми країни скидається більше 10,6 тис.куб.м неочищених та недостатньо очищених стічних вод.