Сьогодні, 20 березня, - Міжнародний день франкофонії, а також День весняного рівнодення, Всесвітній день Землі й Всесвітній день астрології.

Довідка "SQ". Міжнародний день франкофонії - свято всіх, хто розмовляє французькою мовою. За даними статистики, повсякденно цією мовою говорять у 47 країнах світу.

День весняного рівнодення з 2010 до 2014 р. наступає 20 березня. В цей день Земля, обертаючись навколо своєї уявної осі, що проходить через полюси, одночасно рухаючись навколо Сонця, знаходиться в такому положенні по відношенню до світила, що сонячні промені падають прямовисно на екватор. У ці дні у всіх країнах довжина дня практично дорівнює довжині ночі. Весняне й осіннє рівнодення вважаються астрономічним початком відповідних пір року. Проміжок часу між двома однойменними рівноденнями називають тропічним роком. Цей рік сьогодні і прийнятий для вимірювання часу. У тропічному році приблизно 365,2422 сонячних діб. Ось через це "приблизно" рівнодення кожен рік припадає на різний час доби, щорічно просуваючись вперед приблизно на 6 годин.

Всесвітній день Землі проголошений генеральним секретарем ООН у березні 1971 р. Відзначається щорічно в день весняного рівнодення. Це день, при проведенні якого за традицією дзвонить Дзвін миру. Всесвітня акція "Дзвін миру в День Землі" заснована Асамблеєю ООН у 1954 р. 20-21 березня в різних містах і країнах лунать дзвони. Їх потрійний удар символізує минуле, сьогодення і майбутнє.

Близько десяти років тому астрологи запропонували відзначати своє професійне свято саме 20 березня, коли починається астрономічний і астрологічний рік і сонце вступає в знак Овна. Астрологія (від грец. Astron - зірка і logos - слово, вчення) - вчення про вплив зірок на земний світ і людину. Астрологія виникла в давнину, була тісно пов'язана з астральними культами й астральною міфологією. Набула широкого поширення в Римській імперії (перші гороскопи з'явилися на рубежі II - I ст. до н. е.). Згідно зі статистичними даними, за останні два десятиліття астрологія почала користуватися великим успіхом, особливо в бізнесменів і політиків.