20 травня - Всесвітній день метрології, День банківських працівників України і день народження джинсів.

Довідка "SQ". 20 травня 1875 р. у Парижі, на міжнародній дипломатичний конференції, була підписана Метрична конвенція. На честь цієї події в цей день відзначається Всесвітній день метрології. На основі конвенції було створено Міжнародне бюро мір і ваги - перша міжнародна науково-дослідна лабораторія - і встановлені рамки для світової співпраці та взаємодії вимірювальних наук, і, як наслідок, застосування досягнень цих наук у промисловості, комерційної діяльності та суспільного життя. У Міжнародному бюро мір і ваг, що знаходиться у Франції (Севрі), зберігаються еталони Міжнародної системи одиниць, зокрема, метра, кілограма, одиниці іонізуючих випромінювань, електричного опору.

День банківських працівників відзначається в Україні щорічно 20 травня відповідно до указу президента (№ 316/04), підписаний 6 березня 2004 р. У Харківській області на 1 травня діють 9 харківських банків ("Базис", "Грант", "Мегабанк", "Меркурій", "Золоті ворота", "Укрсиббанк", "Регіон-банк", "Реал банк" і "Інпромбанк"), а також 24 філії та 1 тис. 317 відділень харківських і банків з інших регіонів України.

За даними Управління НБУ в Харківській області, кошти населення в банках збільшилися порівняно з минулим роком на третину і склали 14,7 млрд.грн. У результаті були створені умови для нарощування банками обсягів кредитування реального сектору економіки. На початок травня залишки коштів за кредитами, наданими банківськими установами області, становлять 27,4 млрд.грн. З них корпоративним клієнтам було надано 15,6 млрд. грн., домашнім господарствам - 11,9 млрд.грн. кредитів.

20 травня 1873 р. фірма "Levi Strauss & Co" отримала ліцензію на одноосібне право виробництва штанів із заклепками на кишенях. Ця дата і вважається офіційним днем ​​народження джинсів. Перші запатентовані джинси були випущені в Америці людиною на ім'я Леві Страусс 1850 р. і продані за ціною 1,46 долара за пару. Це були міцні штани з парусини, зі швами, посиленими подвійною строчкою, з безліччю кишень. Штани користувалися популярністю у каліфорнійських золотошукачів. Перша промислова партія розійшлася миттєво. І через деякий час Леві Страусс організував в Сан-Франциско фірму "Levi Strauss & Co" з пошиття робочого одягу. У 1886 р. на джинсах "Levi's" з'явився знаменитий лейбл.