17 листопада - Міжнародний день студентів і Всесвітній день боротьби з хронічними обструктивними захворюваннями легень.

Довідка "SQ". Міжнародний день студентів - це день міжнародної солідарності студентів. Він був заснований 1941 р. у Лондоні на міжнародній зустрічі студентів, які боролися проти фашизму, а встановлений в пам'ять про студентів Чехословаччини - героїв Опору. 17 листопада 1939 р. багато керівників Союзу студентів Чехословаччини були заарештовані німецько-фашистською окупаційною владою й розстріляні. Більше тисячі студентів і викладачів ВНЗ були відправлені до концтаборів, а виші закриті.

У 80-ті роки XX ст. ця дата була оголошена Всесвітнім демократичним днем студентів. У другій половині 80-х празьке студентство стало відзначати цей день демонстраціями. Демонстрації, які почали проводити 17 листопада 1989 р., поклали початок т.зв. "Оксамитової революції" в Чехословаччині.

Всесвітній день боротьби з хронічними обструктивними захворюваннями легень (ХОЗЛ) проводиться 17 листопада за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я.

ХОЗЛ - це не одне конкретне захворювання, а узагальнюючий термін, з недавніх пір використовується для позначення хронічних хвороб, що призводять до обмеження повітряного потоку в легенях. Найбільш відомі раніше діагнози "хронічний бронхіт" та "емфізема" більше не використовуються; тепер вони включені до діагнозу ХОЗЛ.

Як повідомляє міський центр здоров'я, в Харкові й області на цю недугу страждає біля 24 тисяч дорослих, щорічно кількість хворих зростає. За 9 місяців 2009 р. у Харкові було зареєстровано 4 тис. 323 нових випадки ХОЗЛ, за 9 місяців 2010 р. - 4 тис. 470. Хвороба при відсутності лікування дуже часто веде до втрати фізичної працездатності та до інвалідності ще у відносно молодому віці.

За оцінками ВООЗ, більше 200 мільйонів осіб страждає ХОЗЛ різного ступеня тяжкості, більше 3 мільйонів людей вмирає від цього захворювання щорічно. В Україні, за оцінками фахівців, на нього страждають, як мінімум, 7% населення - приблизно 3 млн. осіб.