17 квітня - Всесвітній день хворих на гемофілію, а також Вхід Господній до Єрусалиму, або Вербна неділя.

Довідка "SQ". Щорічно 17 квітня багато країн приєднуються до акції Всесвітньої федерації гемофілії і відзначають Всесвітній день гемофілії. Загальна мета проведених заходів полягає в тому, щоб привернути увагу суспільства до проблем гемофілії і зробити все можливе для поліпшення якості медичної допомоги, яка надається хворим цим невиліковним генетичним захворюванням. За деякими оцінками, сьогодні кількість хворих на гемофілію в світі складає 400 тис. чоловік (один з 10 тисяч чоловіків).

Вхід Господній у Єрусалим - православне свято. Урочистий вхід Ісуса в Єрусалим був вступом Христа на шлях хресних страждань.  В Україні це свято називається Вербною неділею. Назва походить від того, що на це свято віруючі приходять з гілками, як правило, вербових рослин - верби и чи інших дерев, які першими розпускаються навесні, в ознаменування тих гілок, які несли іудеї, що зустрічали Ісуса в Єрусалимі. Це свято відзначається в останню неділю перед Великоднем.

За старих часів у Вербну неділю кожен селянин йшов до церкви з великим пучком верби, де вона освячувалася.Повернувшись додому, господар бив пучком верби кожного члена сім'ї. Те ж саме хто-небудь з членів сім'ї робив і з господарем. Потім господар з господинею обходили з вербою хлів, інші господарські будівлі, город, поле, постукуючи гілочками і встромляючи їх у будівлі та землю. При зустрічі в цей день люди обмінювалися не рукостисканням, а похльоскування гілочками верби і побажаннями міцного здоров'я на весь рік. Дівчина, зустрівши незнайомого хлопця, доторкалася до нього гілочкою і питала його ім'я - таке буде і в судженого. У цей день також спостерігали за погодою.