16 жовтня - День працівників харчової промисловості, а також Всесвітній день продовольства, Всесвітній день анестезіолога, Свято каштана у Франції.

Довідка "SQ". День працівників харчової промисловості відзначається щорічно у третю неділю жовтня відповідно до указу президента України від 08.08.1995 № 714/95. Харчова промисловість України - це тисячі великих, середніх і малих підприємств різної форми власності, які виробляють майже 20% загального обсягу промислової продукції . Найбільша частка реалізованої продукції - це напої, м'ясні і молочні продукти, хліб і хлібобулочні вироби.

Всесвітній день продовольства відзначається щорічно 16 жовтня. День надає привід задуматися над тим, що зроблено і що ще належить зробити для вирішення глобального завдання - позбавлення людства від голоду. Датою був обраний день утворення Організації продовольства і сільського господарства ООН 16 жовтні 1945 р. В цей день проводяться різні благодійні акції для полегшення тяжкого становища країн "третього світу". Різні миротворчі організації доставляють допомогу в райони, що постраждали в результаті стихійних лих та природних катаклізмів.

Як свідчить історія, 16 жовтня 1846 р. зубний лікар Томас Мортон провів операцію під ефірним наркозом. Цей день в усьому світі і прийнято вважати Днем анестезіолога. Анестезія - втрата чутливості нервів. Штучна анестезія застосовується для знеболювання при хірургічних операціях. Розрізняють загальну, місцеву та спинномозкову анестезію.

Завтра  у Франції відзначатимуть Свято каштана. Цей продукт французи дуже цінують і вважають національним. У Франції вирощують певний сорт каштанів - кугурдони. Країну в кінці жовтня огортає аромат смажених каштанів. Їх готують прямо на вулиці. Основні страви в цей день всі до одного з каштанами - салат зі спаржею, морськими гребінцями і каштанами, різотто з креветками і каштанами, шоколадно-каштановий мус з апельсиновим мармеладом. Ця подія є продовженням тижня смаку, яка проходить у всіх регіонах Франції. По черзі відзначають свято Шукрут, де можна спробувати квашену капусту з сосисками, политими пивом, Свято прянощів, Свято сидру, Рибне свято.