15 жовтня - День працівників целюлозно-паперової промисловості, а також Всесвітній день миття рук.


Довідка "SQ". День працівників целюлозно-паперової промисловості - свято, затверджене президентом України Віктором Ющенком у жовтні 2008 р. Тим самим глава держави підтримав ініціативу працівників цієї галузі промисловості у створенні професійного свята. Відзначається щорічно у третю суботу жовтня.

Всесвітній день миття рук вперше відзначається 15 жовтня 2008 р. у рамках проголошення Генеральною асамблеєю ООН Року санітарії. Експерти ООН не раз заявляли, що звичка мити руки хоч і вважається дуже банальною, може рятувати тисячі дитячих життів щодня. Особливо висока смертність "через брудні руки" в Азії та Африці. Саме тому ООН і ЮНІСЕФ закликали виділити один день на рік, щоб звернути увагу на необхідність привчити дітей мити руки.

За даними представника ЮНІСЕФ Веронік Таво, щодня від діареї - захворювання, яке ще називають "хворобою брудних рук", - вмирають 5 тисяч дітей, щороку - 1,5 млн. дітей. Половини цих смертей можна було б уникнути, якби хворі мили з милом руки перед їжею і після відвідин туалету.

Нерегулярним миттям рук можуть бути викликані також такі захворювання, як холера, пневмонія, гепатит, грип і звичайна застуда. Якщо людина забуває вимити руки або робить це недостатньо часто, то вона може інфікувати себе бактеріями, коли торкається очей, носа або рота, або ж поширити ці бактерії на інших людей, торкаючись їх або поверхонь, до яких вони теж торкаються. Саме тому фахівці радять не забувати ретельно мити руки з милом в низці випадків: перед прийомом їжі, роботою з продуктами харчування, після відвідування туалету, перед і після догляду за пацієнтами, після контакту з тваринами і відходами від тварин, після контакту зі сміттям, а також при будь-якому забрудненні рук.

Важливо не тільки дорослій людині не забувати про важливість гігієни, але й привчити дітей завжди пам'ятати про необхідність правильно і часто мити руки. Щоб миття рук увійшло у дітей у звичку, необхідно вчити їх на власному прикладі робити цю просту, але життєво необхідну процедуру.