14 жовтня - Всесвітній день стандартів, Всесвітній день яйця, а також Покрова Пресвятої Богородиці (Покрова) і День українського козацтва.

Довідка "SQ". 14 жовтня 1946 р. у Лондоні, у приміщенні Інституту цивільних інженерів, відкрилась конференція національних організацій зі стандартизації. Результатом її роботи стало заснування Міжнародної організації стандартизації ISO (грец. - isos - рівний). У 1970 р. президент ІSО Фарук Сунтер запропонував 14 жовтня відзначати Всесвітній день стандартів, аби підкреслити важливість стандартизації для всієї світової економіки, активізувати її роль як основного помічника не тільки промисловості, торгівлі, а й урядів і споживачів усього світу.

У багатьох країнах світу у другу п'ятницю жовтня відзначають Всесвітній день яйця - свято всіх любителів яєць, омлетів, запіканок і яєчні. Свято встановлене 1996 р. Міжнародною яєчною комісєю на міжнародній конференції Відні. У США цього продукту присвячені Дні гігантського омлету. За деякими даними, світовим лідером у споживанні яєць є Японія, кожен мешканець якої з'їдає у середньому по одному яйцю на день.

Покрова Пресвятої Богородиці - православне свято. Християнські історики говорять, що майже 600 років тому на Візантійську імперію напали сарацини. Ворог був сильний, і візантійцям загрожувала велика небезпека. У той час і відбулося дивне явлення Матері Божої. Трапилося це у Влахернській церкві, де зберігалася риза Богоматері, Її головна покрова (мафорій) і частина поясу, перенесені з Палестини в V ст. У недільний день, під час цілонічного пильнування, коли храм був переповнений людьми, які молилися, один з них, піднявши очі до неба, побачив Пресвяту Богородицю, що йде повітрям, осяяну небесним світлом і оточену ангелами і сонмом святих. Схиливши коліна, Пресвята Діва почала зі слізьми молитися за християн і довгий час перебувала в молитві, потім, підійшовши до престолу, продовжувала свою молитву, закінчивши яку, зняла зі своєї голови покрову і простягнула його над людьми, що молилися в храмі, захищаючи їх від ворогів видимих і невидимих. Дивне явище Богородиці, що покриває християн, підбадьорило і втішило греків, зібравши останні сили, вони перемогли сарацинів.

У народній традиції цього дня відзначалася зустріч осені з зимою. Сама назва народні вірування пов'язували з першим інеєм, який "покривав" землю, вказуючи на близькість зимових холодів. День Покрови збігався із закінченням польових робіт і підготовкою до зими. Приблизно з цих днів починали топити в хатах, починали працювати пряхи і ткалі. Цього дня домовик спати вкладається, і з цим був пов'язаний ритуал "запікання кутів". Домового просили зберігати тепло оселі взимку, пекли спеціальні "млинці" - млинці невеликого розміру, а перший млинець ділили на чотири частини і розносили по кутах хати як підношення, щоб дух дому був ситий і спокійний. На Русі з дня Покрови починалися весілля, а дівчата цього дня ходили до церкви молитися, щоб Господь послав їм гарних наречених.

Зі святом Покрови пов'язане свято українських козаків - День українського козацтва. Вважається, що це релігійне свято було найбільш шанованим у їхньому середовищі, тому й свято козацтва встановлене в цей день. День українського козацтва встановлений указом президента України 7 серпня 1999 р.