13 листопада - Міжнародний день сліпих і Всесвітній день доброти, 14 листопада - Всесвітній день боротьби проти діабету.

Довідка "SQ". Міжнародний день сліпих відзначається в пам'ять про зачинателя перших навчальних закладів для незрячих. 13 листопада 1745 р. у Франції народився Валентин Гаюї - педагог, який заснував у Парижі і Петербурзі декілька шкіл і підприємств для сліпих. За рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я саме ця дата відзначається як День сліпих.

У 1784 р. у Парижі без підтримки уряду та благодійних товариств на свої особисті кошти в своєму власному будинку В.Гаюї відкрив першу у світі школу для сліпих дітей під назвою "Майстерня трудящих сліпих". Він розробив рельєфно-лінійний шрифт "унціал" - великі рівні букви, видавлені рельєфом на щільному папері. Головна перевага унціала полягала в тому, що за допомогою цього шрифту можна було навчати сліпих дітей читати і друкувати книги для сліпих. В.Гаюї сконструював прилади для сліпих і матриці для виготовлення рельєфних наочних посібників, географічних карт і глобусів.

Всесвітній день доброти (World Kindness Day) відзначається щороку 13 листопада. Саме 13 листопада 1998 р. у Токіо відкрилася перша конференція Всесвітнього руху за доброту, в якій брали участь Австралія, Канада, Японія, Таїланд, Сінгапур, Великобританія, США. Пізніше до руху приєдналися й інші країни. Спеціально для цього дня французький художник Оріль (Aurele) створив символ - відкрите серце.

За результатами досліджень японських і американських учених, люди, які висловлюють подяку, ніжність та інші добрі почуття до людей у конкретних повсякденних ситуаціях, не тільки з великим оптимізмом дивляться на світ, але і фізично відчувають себе кращими. Зокрема, вчені Мічиганського університету (США) вважають, що добрі люди менше хворіють і довше живуть. Дослідники спостерігали протягом п'яти років понад 400 літніх подружніх пар. Партнери, що виявляли увагу і турботу по відношенню один до одного, хворіли у два рази рідше.

Вчені також зазначили, що чуйні люди живуть у середньому на дев'ять років довше, ймовірно, завдяки тому, що у них кращий імунітет і здоровіше серце: адже коли людина робить щось хороше іншим людям, у неї підвищується рівень лімфоцитів і розширюються судини.

Всесвітній день боротьби проти діабету відзначається щороку з 1991 р. у день народження Фредеріка Бантінга, канадського фізіолога, який відкрив у 1922 р. (разом із Дж. Дж. Маклеод) гормон інсуліну. Друг дитинства Бантінга помер від захворювання, яке зветься тепер цукровим діабетом. Цей трагічний випадок послужив поштовхом для пошуку ліків від цієї хвороби.

У січні 1922 р. нікому не відомий молодий канадський вчений Фредерік Бантінг уперше в історії людства врятував життя 14-річному хлопчику, який страждав важкою ювенільної формою цукрового діабету, зробивши йому ін'єкцію інсуліну. Відкриття Фредеріка Бантінга і Джона Маклеода врятувало життя мільйонам. І хоча цукровий діабет і до цього дня невиліковний, завдяки інсуліну люди навчилися тримати цю хворобу під контролем. Визнанням першого великого досягнення XX в. у галузі біохімії і медицини з'явилася Нобелівська премія, присуджена Бантінгу і Маклеоду 1923 р.