12 червня - День працівника фондового ринку України, а також 15-річчя створення Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР). Як повідомили "SQ" у Харківському теруправлінні ДКЦПФР, за 15 років пройдений "значний шлях у напрямку розвитку вітчизняного фондового ринку та його державного регулювання - створена депозитарна система обліку прав на цінні папери, введено електронний обіг цінних паперів, закладено основи розвитку системи спільного інвестування, забезпечено контроль за діяльністю професійних учасників ринку цінних паперів та емітентів, спрямований на захист прав інвесторів".

Як повідомили ХТУ, зараз ДКЦПФР та її територіальні органи реалізують державну політику у сфері випуску та обігу цінних паперів майже 30 тисяч акціонерних товариств та інших підприємств-емітентів цінних паперів (які тільки в 2009 р. здійснили емісії акцій, облігацій, інвестсертифікатів, опціонів загальною сумою більш ніж 170 млрд. грн.). В Україні працюють 1,8 тис. професійних учасників фондового ринку, серед яких більше 700 торговців цінними паперами, майже 700 реєстраторів і зберігачів цінних паперів, близько 390 компаній з управління активами, 10 фондових бірж.

За даними теруправління, на харківському регіональному сегменті фондового ринку працюють 56 торговців цінними паперами та 7 їх філій, 21 реєстратор і 9 зберігачів цінних паперів, які разом ведуть майже 400 тис. рахунків власників цінних паперів; 21 компанія з управління активами здійснює управління коштами 87 інвестиційних фондів. Майже 1,4 тис. харківських підприємств, насамперед акціонерної форми власності, для залучення коштів здійснюють емісії акцій, облігацій і інвестиційних сертифікатів. На багатьох підприємствах створені відділи цінних паперів або підрозділу з корпоративного управління. У більшості напрямків діяльності на фондовому ринку Харківська область стабільно утримує 2-третє місця після Київської.

Харківське територіальне управління ДКЦПФР щиро вітає центральний апарат і колег з інших територіальних управлінь з професійним святом і бажає добра, гарного настрою, благополуччя, натхненної плідної роботи, невичерпних сил і оптимізму!

Довідка "SQ". Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку створена 12 червня 1995 р., того ж року - її територіальні управління у всіх областях України та АР Крим.