10 листопада - Всесвітній день якості, Всесвітній день науки, а також Всесвітній день юзабіліті.

Довідка "SQ". Всесвітній день якості відзначається щорічно з 1989 р. у другий четвер листопада з ініціативи міжнародних організацій зі стандартизації та якості за підтримки ООН. Основна мета проведення Дня якості - підкреслити значення високої якості продукції та послуг, привернути увагу до проблеми якості, яка включає в себе не тільки безпеку товарів для людини і навколишнього середовища, але і ступінь задоволеності запитів і очікувань споживачів.

Всесвітній день юзабіліті (World Usability Day) був заснований 2005 р., у тому ж році він був уперше і відсвяткований. З тих пір відзначається щорічно у другий четвер листопада.

Термін "юзабіліті" з англійської мови можна дослівно перекласти як "практичність, зручність і простота використання". Існують і більш конкретні визначення, наприклад, "якість роботи користувача в певному інтерактивному середовищі (web-сайт, програма тощо)". Термін "юзабіліті" у більш широкому значенні вживається для визначення ступеня ефективності виконання механічними об'єктами та інструментами (наприклад, дверною ручкою або молотком) запропонованих їм функцій. Так, найбільш адекватним перекладом слова "usability" буде все-таки "практичність, зручність і простота застосування".

Місія цього свята - сформувати в суспільній свідомості розуміння необхідності спрощення доступу та підвищення простоти використання продуктів і послуг, що мають особливо важливе значення для людства. Головне гасло Всесвітнього дня юзабіліті - "Зроби простіше!".

Всесвітній день науки офіційно заснований ЮНЕСКО на загальній конференції в 2001 р. Уперше був відзначений 10 листопада 2002 р., з тих пір цей день відзначається щорічно 10 листопада. Мета проведення дня - підвищення усвідомлення світовою громадськістю користі науки для минулого, теперішнього і майбутнього у розвитку людства. Серед заходів, що проводяться в цей день, - проведення круглих столів та семінарів з метою підкреслити вплив науки і технології на повсякденне життя, проведення днів відкритих дверей з тим, щоб висвітлити важливу роль науки в досягненні миру та розвитку; поширення плакатів, які розповідають про Всесвітній день науки, серед навчальних закладів, в університетських містечках і місцевих громадських організаціях, проведення в загальноосвітніх школах і профтехучилищах лекцій про науку та її роль у суспільстві; відвідування музеїв і тематичних виставок.

В Україні День науки відзначається у третю суботу травня.